Поліцейські Київщини спільно з СБУ затримали 16-річного хлопця зі столиці, який за вказівкою російських спецслужб спалював машини українських військових. Про це повідомили в поліції Київщини.

Встановлено, що підліток, шукаючи швидкий заробіток, через телеграм-канал погодився на пропозицію представника російських спецслужб палити за винагороду автомобілі, що належать Збройним силам України.

Правоохоронці встановили, що хлопцю спочатку дали «тестове» завдання: поклеїти у столиці листівки антиукраїнського змісту. Після його виконання «наставник» пообіцяв підлітку винагороду за підпал військових автомобілів. Знайшовши відповідні авто, хлопець спершу відправив їх фото замовнику злочинів, а після погодження - підпалив автівки за допомогою легкозаймистої суміші.

Обов'язковою умовою підпалів було фільмування самого процесу. Відзняті кадри мали надалі використовуватися у російських медіа для створення картинки спротиву мобілізації українців. Юнаку обіцяли перерахувати гроші на його криптогаманець, однак винагороду він так і не отримав.

За фактом вчинення терористичного акту, а також перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань фігуранту повідомлено про підозру (ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України). За скоєне хлопцю загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Також співробітники СБУ встановили особу російського куратора та за цими ж статтями кваліфікували його злочинні дії. Окрім цього, йому заочно повідомлено про підозру за фактом втягнення неповнолітнього у протиправну діяльність (ч. 1 ст. 304 КК України).