Київському автомобілю 125. Перший екіпаж, що саморухається, з'явився на вулицях міста в самому кінці XIX століття.

12 липня 1897 року газета “Киянин” повідомляла:

“Велику сенсацію справила на Подолі поява витонченого екіпажу, який жваво котився вулицями без коней. Екіпаж приводився в дію прихованим у ньому гасовим двигуном. У цьому оригінальному екіпажі каталися троє пасажирів. Це перший у Києві саморушний екіпаж“.

Ця нотатка справила справжній фурор. Але перші автомобілі, що з'явилися на вулицях Києва, доводилося захищати за допомогою поліцейських від переляканих громадян, які атакували механічні чудовиська камінням та ціпками.

Через рік та сама газета знову інформувала читачів про те, що на вулицях Києва “почали з'являтися екіпажі, що саморухаються, звані автомобілями, ці екіпажі зроблені на кшталт одноконних дрожок на гумових шинах і рухаються дуже швидко, без жодного шуму”. Новий вид транспорту почав завойовувати Київ.

Самохідні візки з'явилися ще за парових двигунів, і на тому етапі їм не вдавалося конкурувати з кінною тягою. Становище докорінно змінилося з появою двигунів внутрішнього згоряння. Автомобілі з бензиновим двигуном з'явилися в Німеччині у 1880-х, а вже наступного десятиліття почало формуватися автомобілебудування як промислова галузь. У цю пору новий вид транспорту дістався Києва. Час справжнього автомобільного буму у губернській столиці припав на 1905-1910 роки. Надалі авто повільно, але чітко витіснили з вулиць кінні екіпажі та вози.