У Міністерстві культури та інформаційної політики (МКІП) наголосили, що для знесення пам'ятників російському поету Олександру Пушкіну на проспекті Берестейському та російському військовому діячеві Миколі Щорсу на бульварі Т.Г.Шевченка потрібне відповідне звернення від Київської міської військової адміністрації (КМВА) до Мінкульту.Таку відповідь дали у Мінкульті України на інформаційний запит видання "Телеграф".

"Пам'ятник поету Пушкіну на просп. Берестейському у м. Києві занесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка монументального мистецтва національного значення (постанова Кабінету міністрів України від 3 вересня 2009 року № 928, охоронний № 260040-Н )", – йдеться у відповіді Мінкульту.

Також зазначається, що пам'ятник військовому діячеві Щорсу на бульварі Т. Г. Шевченка у м. Києві як пам'ятка монументального мистецтва національного значення занесений до Реєстру (постанова Кабміну від 3 вересня 2009 р. № 928, охоронний № 260055-Н).

Згідно з інформацією від Міністерства культури, для демонтажу цих монументів, відповідно до статті 15-1 Закону України "Про охорону культурної спадщини", потрібно виконати низку юридичних умов або рішень.

"Сама процедура вилучення з Державного реєстру пам'яток теж містить низку спеціальних бюрократичних вимог, а окремі документи подаються в МКІП "лише уповноваженим органом (в даному разі з пам'ятниками Пушкіну та Щорсу — Київською міською військовою адміністрацією)", – зазначило видання "Телеграф".

Крім того, у Мінкульті пояснили, що вилучення пам’ятки з Реєстру провадяться відповідно до категорії пам'ятки.

"Пам'ятки національного значення — постановою Кабінету міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони культурної спадщини. Інформуємо, що на момент підготовки зазначеного листа, подання від виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської військової адміністрації) про перенесення чи вилучення з Державного реєстру нерухомих пам'яток України зазначених пам'яток до МКІП не надходило", — йдеться у відповіді МКІП.