Столичні правоохоронці викрили підприємця, який самовільно зайняв земельну ділянку на території природно-заповідного фонду. Про це повідомили 9 липня в поліції Києва.

Восени 2021 року прокурори Подільської окружної прокуратури та слідчі відділу поліції в річковому порту Київ розпочали кримінальне провадження за фактом самовільного зайняття земельної ділянки, яка розміщується на території земель природно-заповідного фонду в охоронній зоні прибережної захисної смуги річки Десенка, площею 1,4 га. Було встановлено, що 33-річний місцевий мешканець на земельній ділянці, яка є природоохоронною територією та розміщена на березі річки Дніпро, побудував споруди та об’єкти спортивного значення з огорожею, тим самим обмеживши громадянам вільний доступ до водойми.

Під час досудового розслідування слідчими із залученням експертів встановлено, що дана територія відноситься до території земель природно-заповідного фонду та перебуває у комунальній власності територіальної громади міста Києва,  а  підприємець самовільно зайняв та використовує її.

Слідчі заочно повідомили фігуранту про підозру у вчиненні злочину, передбаченому ч. 2 ст. 197–1 Кримінального кодексу України — самовільне зайняття земельної ділянки в охоронних зонах, що завдало значної шкоди її законному володільцю. Санкція цієї статті передбачає до двох років позбавлення волі.

На даний час вирішується питання про оголошення 33-річного фігуранта у розшук та обрання відносно нього запобіжного заходу. Досудове розслідування триває.