Сьогодні, 10 квітня, у православних християн розпочався Страсний тиждень - останній тиждень Великого посту, що передує Великодню, під час якого згадуються Тайна вечеря, передання на суд, страждання, розп'яття та поховання Ісуса Христа. У християнстві всі дні Страсної седмиці звуться великих - Великий понеділок, Великий вівторок тощо, також вживається епітет " пристрасної " . Богослужінню в Страсний тиждень надається особливе значення. Піст у ці сім днів особливо суворий.

Великий понеділок

Цього дня згадується старозавітний патріарх Йосип, проданий братами до Єгипту, як прообраз страждаючого Ісуса Христа, а також євангельська розповідь про прокляття Ісусом безплідної смоковниці, що символізує душу, яка не приносить духовних плодів і вірної молитви.

Великий вівторок

У Великий вівторок згадується викриття Ісусом фарисеїв і книжників, а також притчі, сказані ним у Єрусалимському храмі: про данину кесареві, про воскресіння мертвих, про Страшний суд, про десять дів та таланти. Дозволяється гаряча їжа без олії.

Велика середа

У Велику середу християни згадують про зраду Юдою Іскаріот свого Вчителя і про 30 срібняків. Також згадується грішниця, яка, обмивши сльозами і помазавши дорогоцінним світом ноги Христа, підготувала його таким чином до поховання. У їжу дозволяється хліб, овочі, фрукти.

Великий четвер

Згадуються таємна вечеря, обмивання Христом ніг учням, молитва Христа в Гефсиманському саду, зрада Юди. У Великий четвер розпочинаються приготування до Великодня: господині печуть паски, фарбують яйця. Це єдиний день Страсного тижня, коли дозволяється їжа з олією.

Велика п'ятниця

Згадуються суд, розп'яття, страждання та смерть Спасителя. Із заходом сонця до закінчення великоднього богослужіння існує традиція утримуватися від їжі.

Велика субота

Згадується перебування Христа у труні. У церквах відбувається освячення великодньої їжі. У суботу в Єрусалимі сходить благодатний вогонь.

Великдень

У неділю відзначається основне свято у християнстві - Великдень, або Воскресіння Христове.

Тиждень після Великодня називається Світлою седмицею.