Вербну неділю відзначають у шосту неділю Великого посту та останню неділю перед Великоднем. Великдень цього року у православних віруючих буде 16 квітня, а Вербна неділя - 9 числа. У католиків Великдень відзначається сьогодні, а Вербна неділя була 2 квітня.

Історія свята

У цей день відзначається Вхід Господній до Єрусалиму - подія із життя Ісуса Христа, коли він верхи на ослі в'їхав у священне місто. Жителі Єрусалиму зустрічали Ісуса вигуком "Осанна", а на його шляху кидали пальмові гілки. Зазвичай так урочисто зустрічали лише царя.

Свято Вхід Господнього до Єрусалиму відзначається всіма християнами, його символ - гілка пальми. В Україні пальми не ростуть, тож їх замінила верба. Це дерево розквітає навесні одним із перших наділяється цілющими властивостями.

Традиції та звичаї Вербної неділі

У ранок Вербної неділі на вулиці всюди можна побачити людей із гілками квітучої верби. Віруючі відвідують богослужіння у храмі та освячують гілки верби. Гілочки несуть додому і ставлять у вазу - вони вважаються сильним оберегом від усього поганого. Їх залишають удома, доки верба не засохне.

За традицією освяченими гілочками жартома злегка б'ють один одного, примовляючи:

Не я б'ю - верба б'є, за тиждень - Великдень, недалечко червоне яєчко!

Що не можна робити у Вербну неділю

У Вербну неділю не можна їсти м'ясо, яйця та молочні продукти, оскільки ще триває Великий піст 2023 року. Однак на честь свята дозволяється невелике послаблення - можна їсти рибу.

Також у цей день не варто займатися важкою фізичною працею, працювати на городі та в саду. Присвятіть свято відпочинку.

Де і коли у Києві на Великдень можна освятити великодні кошики, читайте у нашому матеріалі.