Столична прокуратура вимагає скасування реєстрації прав на гідроспоруди на Оболонському острові та вздовж берегової лінії Дніпра. Про це повідомили в Київській міській прокуратурі.

Київська міська прокуратура та Подільська окружна прокуратура Києва в судовому порядку вимагають скасування рішень про державну реєстрацію прав на гідроспоруди площею понад 150 тисяч квадратних метрів, що розташовані вздовж річки Дніпро у Києві, а також визнати недійсними договорів купівлі-продажу цих прав.
 
У вересні 2021 року у засобах масової інформації широкого розголосу набула ситуація щодо незаконної реєстрації майнових прав та права власності на низку гідротехнічних споруд, які розташовані уздовж парку «Наталка», на півострові «Собаче гирло», острові «Оболонський» та в межах прибережних смуг інших водних об’єктів у столиці.
 
Площа однієї з гідроспоруд фактично дорівнює площі самого острова «Оболонський» (14,2982 га), на якому здійснюється облаштування зони відпочинку для містян за кошти місцевого бюджету.
 
Реагуючи на публікації в ЗМІ, органи столичної прокуратури встановили факт незаконних дій щодо реєстрації речових прав на спірні гідротехнічні споруди, які повинні бути передані до комунальної власності.
 
З метою поновлення прав територіальної громади прокуратурою подано до Оболонського районного суду Києва сім позовів в інтересах територіальної громади про скасування державної реєстрації речових прав на вказане майно за фізичною та юридичною особами та визнання недійсними договорів купівлі-продажу цих прав на гідротехнічні споруди.