На території Чорнобильського біосферного заповідника помітили рідкісного мешканця-бурого ведмедя. Фото опублікували на сторінці заповідника в Facebook.

У прес-службі заповідника відзначили, що в XVII столітті ареал цього найбільшого хижака охоплював всю лісову і лісостепову зони України, а до початку ХХ століття зберігся тільки в Карпатах.

Про появу ведмедів у зоні відчуження ЧАЕС почали говорити у 2001-2002 роках. У 2010 році зоологи зафіксували сліди лап ведмедя на стовбурі сосни.

У 2020 році в рамках проекту "Полісся – дика природа без кордонів" стартував фотомоніторинг великих ссавців. У 2021 році вдалося зафіксувати ведмедя в південній частині заповідника.

У 2022 році через окупацію і бойові дії дослідження призупинили, але наукові дослідження поновилися, і зоологам знову вдалося зафіксувати на заповідних територіях бурого ведмедя.

"Сподіваємося, що ця особина залишиться тут назовсім. Якщо до нас повернувся цей величний звір, можна стверджувати, що заповідник успішно виконує функцію збереження природи", - розповіли в Чорнобильському заповіднику.