В Україні спростили систему звільнення та розірвання трудових договорів для внутрішньо переміщених осіб. Про це повідомив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

Відтепер у випадку, якщо людина не мала можливості припинити трудовий договір у звʼязку з неможливістю продовжувати роботу за попереднім місцем проживання, то ВПО може припинити такий договір в односторонньому порядку.

Для цього необхідно подати до центру зайнятості за місцем проживання або перебування заяву на ім’я роботодавця. При цьому датою припинення трудового договору є наступний день після подання такої заяви.

Своєю чергою Центр зайнятості за місцем проживання ВПО у день припинення трудового договору зобов'язаний повідомити будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними, роботодавця.

У випадку, якщо у таких осіб не розірвані трудові договори з роботодавцем, який перебуває на непідконтрольній території або щодо якого відсутня інформація про місце перебування, заява зберігається у територіальному органі центрального органу виконавчої влади на підконтрольній території до моменту деокупації.

Після цього роботодавця про розірвання трудового договору протягом 7 календарних днів має повідомити територіальний орган Пенсійного фонду України або територіальний орган Державної податкової служби.

У випадку, якщо ВПО не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, він отримує цей статус безробітного без додаткових вимог.

Йому назначається допомога по безробіттю у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття до отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату (дохід), страховий стаж.