Безпілотник Bayraktar, який опинився в небі над Києвом 4 травня внаслідок втрати управління, необхідно було збити, щоб знешкодити. Про це повідомив спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону.

"Так, це був безпілотник, на жаль, наш Bayraktar. Пташку шкода, зрештою, ми втрачали їх уже на фронті, але робити з цього таку новину… Трапляється втрата керування, це техніка, що зробиш. Не пускати ж це все на самоплив. Потрібно було його просто знешкодити, й інших варіантів просто, мабуть, не залишалося", - сказав спікер.

Ігнат уточнив, що Bayraktar був єдиним дроном у повітряному просторі столиці, повітряну тривогу оголошували саме через його появу.

Спікер Повітряних сил ЗСУ пояснив "візуальним ефектом" те, що БПЛА, як складається враження з опублікованих у мережі відео, збили над Майданом Незалежності. Водночас його уламки, як повідомляли, впали в Солом'янському районі столиці неподалік залізничного вокзалу.

"У небі здається зовсім все не так, як на землі. Візуально здається, що начебто над твоїм будинком летить, а насправді за декілька – п'ять, може бути, більше кілометрів", - зауважив Ігнат.

Він наголосив, що зараз важливо розібратися, як і чому сталася втрата управління, оскільки такі безпілотники стоять на озброєнні України. За словами Ігната, інцидент у Києві викликав великий резонанс через те, що кадри польоту і знищення безпілотника потрапили в мережу.

"Відео робить свою справу. Інколи, знаєте, коли ми, на жаль, втрачаємо літак і пілота, то в рази менше уваги", - додав спікер Повітряних сил ЗСУ.

У четвер увечері, 4 травня, у Київській області, а з часом у Києві оголосили повітряну тривогу. Невдовзі повідомили про роботу ППО й вибухи в Солом'янському районі. Місцева влада заявила про падіння уламків БПЛА: на місці падіння спалахнула пожежа, постраждалих немає.