Київ є лідером за порушеннями мовного закону за підсумками 2022 року. Про це повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь під час брифінгу сьогодні, 4 травня.

За його словами, на другому місці розмістилася Харківська область.

"Лідерами за кількістю повідомлень, що містять інформацію про порушення мовного закону в регіонах або громадах, було місто Київ - 823, а також Харківщина - 460 звернень. Найменша кількість звернень надійшла зі східних областей, а також частково з півдня, це стосується Луганщини, а також Кіровоградщини", - сказав Кремінь.

Найменше звернень минулого року надійшло у березні, найбільше - у липні та серпні. Активність у літні місяці пояснюють тим, що тоді запустили інформаційну кампанію про набуття чинності нових норм мовного законодавства.

Загалом більшість скарг стосується інтернет-ресурсів, що не мають української версії своїх сторінок.  Щодо скарг на зовнішню рекламу недержавною мовою, то лідером є Харків і область.

Із 16 липня 2022 року уповноважений із захисту державної мови може накладати штраф на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників і працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власности, інших фізичних осіб, які порушуватимуть закон. Штраф становитиме від 3 400 до 8 500 гривень, якщо порушення вчинено вперше, за повторне - від 8 500 до 11 900 гривень.