У столиці судитимуть директорку медичного центру за вимагання хабарів від лікарів та внесення фейкових даних про вакцинацію. Про це 2 серпня повідомили в Київській міській прокуратурі. 

За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури міста Києва скеровано до суду обвинувальний акт відносно директора одного зі столичних медичних установ за фактом одержання неправомірної вигоди та внесення до системи Helsi.me неправдивих відомостей про вакцинацію громадян від COVID-19 (ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 362 КК України).
 
За даними слідства, керівник Київського дитячого діагностичного центру організувала схему, за якою підпорядковані їй лікарі щомісячно відраховували їй частину своєї заробітної плати для того, щоб продовжувати працювати у цій установі. Розмір данини залежав від кількості робочих змін лікарів.

У ході документування протиправної діяльності задокументовано вимагання та одержання вказаною посадовою особою грошових коштів від лікарів на суму 46 тис. гривень. У січні 2022 року після одержання чергового траншу неправомірної вигоди підозрювану затримали.
 
Крім того, вищезгадана керівник та один з лікарів цього ж медцентру, змовившись з ексрадницею заступника голови КМДА та ексзаступником міністра соціальної політики України, організували схему внесення до інформаційної системи Helsi.me фейкових даних про вакцинацію громадян від COVID-19 без її фактичного проведення. Вартість такої послуги становила 250 доларів США з людини. Схема діяла понад пів року.

Наразі обвинувальний акт відносно директорки медзакладу скеровано до суду для розгляду по суті.

Досудове розслідування відносно інших фігурантів триває. Останнім повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 362 КК України.