У Святошинському районі Києва затримали раніше судимого чоловіка, який може бути причетний до угону авто. Зловмисник побився об заклад з друзями та викрав чужу машину, повідомили в пресслужбі столичної поліції. 

За словами правоохоронців, до них надійшло повідомлення від місцевого мешканця про те, що на вулиці Бучанській невідомий заволодів його автомобілем Peugeot. Чоловік залишив машину на кілька хвилин відкритою та з ключем у замку запалювання. Було встановлено, що викрадачем може бути раніше судимий за грабіж 18-річний уродженець Київщини.

"Переглянувши відео з камер спостереження системи "Безпечне місто", ми встановили підозрюваного. Хлопець розповів, що побився з друзями об заклад, що у нього вистачить сміливості викрасти автомобіль та покататися містом. Однак, він не мав навичок керування автівкою, у зв'язку з чим проїхавши кілька метрів, двигун заглух під час руху, тож порушник втік", - розповіли в поліції.

За фактом незаконного заволодіння транспортним засобом відкрито кримінальне провадження, а затриманому повідомили про підозру. Йому загрожує до 5 років позбавлення волі.

Що робити, якщо ваш автомобіль викрали

Ще перед тим як телефонувати до поліції, переконайтеся, що автомобіль дійсно викрадено. Його, по-перше, можуть без вашого відома евакуювати за неправильне паркування й навіть за прострочену комуналку. По-друге, його може «запозичити» один із подружжя (або хтось ще, у кого є дублікати ключів), забувши попередити вас.

Зателефонувати на 102. Тут усе просто: чим раніше правоохоронні органи дізнаються про те, що сталося, тим швидше дані автомобіля потраплять до аналога радянського плану "Перехоплення". Потрібно чітко назвати не тільки місце й можливий час викрадення, держномер, VIN-код, марку, модель, колір кузова, а й особливі прикмети. Це можуть бути додаткове оснащення на кшталт ГБО, шноркеля й багажника на даху, помітні подряпини та вм'ятини, тоноване скло, наліпки та інші сліди тюнінгу. Також потрібно повідомити про тип і модель протикрадіжного пристрою, приблизний пробіг і кількість пального в баку.

Обов'язково зателефонуйте до вашої страхової компанії.

В очікуванні приїзду патрульного екіпажу, який огляне місце події й складе протокол, полегште їм роботу і збільште собі шанси на позитивний результат. Знайдіть усі навколишні камери відеоспостереження й опитайте потенційних свідків. Особливий упор потрібно робити на власників тих авто, які стояли поруч із вашим - на їхні відеореєстратори могли потрапити і злодії, і навіть сам момент викрадення. Крім того, потрібно скласти список усіх речей, які були в автомобілі - від документів до дитячих крісел.

Формально заява про викрадення подається через два-три дні після складання протоколу, але особистий досвід підказує, що нагадати про себе доведеться не раз. Цей час потрібно присвятити оповіщенню й самостійному пошуку вкраденого автомобіля. Розклейте оголошення й роздайте листівки в радіусі 5 км від місця викрадення, дайте оголошення в місцеві ЗМІ та опублікуйте повідомлення про те, що сталося, у всіх соціальних мережах, спираючись на спеціальні групи з пошуку викрадених авто. Приєднавши родичів, друзів і тих, хто вам співчуває, проінспектуйте всі прилеглі до місця викрадення двори, стоянки та гаражні кооперативи, тобто ті місця, які можуть використовуватися як відстійники. Окрему увагу потрібно приділити авторинкам, сервісам і пунктам розбирання.

Наступний крок - подання заяви, на підставі якої буде порушено кримінальну справу. Без цього папірця вас у страховій компанії в кращому разі співчутливо вислухають. І відправлять назад за пакетом документів.