Після розголосу у ЗМІ щодо результатів тендеру на реставрацію покрівлі, конструктивних систем даху та позолоти куполів пам’ятки архітектури ХІ ст. Софійського собору в Києві у Національному заповіднику "Софія Київська" наголосили, що існуючий вкрай незадовільний стан даху, конструктивів і куполів собору став загрозою для збереження цілісності унікальної пам’ятки, яка входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

Про це повідомили у пресслужбі Національного заповідника "Софія Київська".

У пресслужбі зазначили, що Національний заповідник “Софія Київська”, на балансі якого перебуває Софійський собор, неодноразово ставив питання перед Міністерством культури та інформаційної політики України про необхідність виконання реставраційних робіт, але через брак фінансування  ситуація тільки погіршувалась. 

"Це призвело до того, що 14 січня 2022 р. близько 23 години під час різкого погіршення погодних умов з поривами вітру за даними гідрометеослужби до 23-25 м/с (83 км/год) відбулося падіння хреста з південно-східного купола Софійського собору", – розповіли у Національному заповіднику.

У пресслужбі також зауважили, що на тлі накопичення військ російської федерації на кордонах України падіння хреста з Софійського собору було сприйняте громадськістю як недобрий знак, що віщував велику війну. Страшний день 24 лютого 2022 року Свята Софія зустріла без одного хреста…

Повідомляється, що завдяки меценатам хрест вдалося відновити і повернути на своє місце. Проте оскільки хрести Софійського собору були встановлені приблизно в один і той же час, це тільки підтвердило велике занепокоєння стосовно технічного стану інших хрестів. 

"В терміновому порядку на замовлення Національного заповідника "Софія Київська" Українським державним науково-дослідним та проектним інститутом “УкрНДІпроектреставрація” було розроблено проєкт “Реставрація покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів Софійського собору”. В ході цієї роботи фахівцями інституту було проведено детальні конструкторські та науково-технологічні дослідження стану конструктивних елементів всіх куполів, хрестів та покрівлі Софійського собору", – підкреслили у "Софії Київській".

У заповіднику також наголосили, що проєктна документація “Реставрація покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів Софійського собору” пройшла експертизу та отримала позитивний експертний звіт, а також погодження Міністерства культури та інформаційної політики України.

"На сьогодні за рахунок меценатських коштів виготовлено 6 хрестів та заплановано укладення угоди на виготовлення центрального хреста також за рахунок меценатів", – зазначили у "Софії Київській ".

Крім того, у пресслужбі додали, що у цьому році на виконання робіт, заявлених у тендері про реконструкцію фасаду Софійського собору, виділено з Державного бюджету 2 млн грн на встановлення хрестів і заміну конструктивних систем кріплення на усіх куполах. 

Інші роботи, у тому числі й золочення, будуть виконуватись після закінчення воєнного стану.