Влада польської Польщі присвоїла меру Києва Віталію Кличку звання почесного громадянина Варшави. Церемонія відбулася на урочистому засіданні міської ради Варшави 31 липня. Про це повідомив Офіційний портал Києва.

Віталій Клічко не зміг прийняти участь у заході особисто. Його преставляв брат Володимир - відомий спортсмен і громадський діяч.

Мер Києва Віталій Кличко, записав відеозвернення до польських колег і друзів та подякував за допомогу і підтримку.

“Щиро дякую владі та мешканцям Варшави за звання почесного громадянина вашого чудового міста, з яким Київ об’єднує багаторічна дружба та співробітництво. Це велика честь для мене і визнання героїзму всіх киян, відваги українського народу, який протистоїть навалі російських варварів. Я не можу бути сьогодні з вами, бо ситуація в Україні складна. Агресор знищує наші міста і села, вбиває мирних українців. Обстрілює і столицю. Але українці не стали і не стануть на коліна! Ми боремося за нашу свободу, за право жити у демократичній та вільній країні”, – підкреслив Віталій Кличко.

Він наголосив, що українці сьогодні захищають не тільки свою незалежність та європейський вибір, а й демократію, стабільність та безпеку всієї Європи. Мер Варшави Рафал Тшасковський в свою чергу підкреслив, що Польща і надалі допомагатиме Україні. 

Варшава – столиця та найбільше за населенням та територією місто Польщі. Населення Варшави – близько 1,8 млн осіб (з передмістями – понад 3 млн осіб). Заснована у XIII столітті. Через город протікає річка Вісла, яка розділяє город приблизно порівну.

Місто стало фактичною столицею у 1596 році, коли після пожежі у Вавельському замку в Кракові король Сигізмунд III переніс свою резиденцію сюди, до того ж столичний статус міста був підтверджений лише у Конституції 1791 року.