Поновлювані джерела до 2030 року повинні покрити 20 відсотків попиту на всю енергію, яка використовується в Європейському Союзі. Як швидко окупляться такі інвестиції в сонячні електростанції та чи є інші варіанти видобутку енергії? Подивіться деталі тут, і вам багато чого стане зрозуміло.

Відновлювана енергія, адаптована до кліматичних умов

У нашій країні можна використовувати всі види відновлюваних джерел енергії:

  • вітер;
  • біомасу;
  • біогаз;
  • сонячну;
  • геотермальну.

Фотогальваніка залишається найпопулярнішою галуззю відновлюваної енергії. Тим не менш, ключовим аспектом, що стосується використання поновлюваних джерел, є економічна ефективність установок. Рішення, що стосується використання альтернативних джерел, краще приймати на етапі проектування будинку.

Застосування поновлюваних енергоджерел багато в чому залежить від кліматичних умов регіону. У вітряних місцях варто встановити вітряні електростанції, в той час коли в сонячних регіонах країни сонячні електростанції будуть найкращим рішенням. В інших місцях геотермальні джерела будуть більш вигідними.

Установки

Сонячна енергія використовується в основному для нагріву води, підтримки центрального опалення. На ринку два типи сонячних колекторів: плоскі й вакуумні.

  • Плоскі колектори є найбільш популярними сонячними модулями, характеризуються привабливою ціною, досить середньою ефективністю, яка залежить від сонячного світла й температури навколишнього середовища. Плоскі колектори мають ККД приблизно до 30 відсотків в діапазоні робочих температур.
  • Вакуумні або трубчасті колектори представляють собою більш досконалі конструкції, чиї поглиначі додатково оточені вакуумом. Таким чином, можна підтримувати високу ефективність в осінній і зимовий періоди. Більш того, ефективність вакуумної сонячної панелі істотно не залежить від температури навколишнього середовища.

Фотоелектричний модуль потужністю 250 Вт відносно недорого. До цього слід додати кабелі, інвертор, що перетворює постійний струм в змінний, а також монтажні комплекти. За статистикою, побутові сонячні установки окупаються приблизно через 10 років експлуатації.

Використання відновлюваних джерел, безумовно, вигідно, але при покупці і установці обладнання доводиться враховувати досить великі одноразові витрати. Конкретніше дізнайтеся на цьому сайті. Такі інвестиції зазвичай повертаються через роки.