У Києві силовики затримали агента російських спецслужб, який шпигував за Третьою штурмовою бригадою і хотів влаштуватися на оборонний завод. Про це повідомили в Службі безпеки України.

Фігурант намагався виявити та передати росіянам локації запасних командних пунктів Третьої штурмової бригади та штабу Сухопутних військ ЗСУ. Також він "зливав" координати ключових енерго- і теплогенеруючих підприємств.

За даними СБУ, у його "звітах" фігурувала інформація як про електропідстанції та магістральні лінії електропередач, так і про котельні КП "Київтеплоенерго". Щоб виявити локації, шпигун обходив вулиці Києва та його околиці і приховано фотографував "потрібні" об'єкти. Ці дані потрібні були росіянам для підготовки ударів по інфраструктурі України.

Крім того, за завданням російської спецслужби шпигун намагався влаштуватися на оборонний завод у столичному регіоні. Тут він планував збирати секретну інформацію про види та кількість озброєнь, що виробляються на підприємстві. Фігурант навіть підготував я резюме та надіслав його до відділу кадрів заводу.

Шпигуна затримали під час виконання розвідувального завдання. Ним виявився 52-річний киянин, якого восени 2023 року завербував співробітник російських спецслужб. Зі своїм куратором чоловік спілкувався в месенджері.

Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України. Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

photo-2024-01-30-10-02-03