У Київській області співробітники СБУ викрили інтернет-агітаторів, які закликали до повалення влади в Україні. Одна з них – уродженка РФ, яка переїхала з Криму до Харкова, а потім до столичного регіону, повідомили в пресслужбі Служби безпеки України.

"Кіберфахівці СБУ на Київщині викрили й припинили протиправну діяльність двох інтернет-агітаторів, які створювали панічні настрої серед громадян та намагались дискредитувати органи державної влади України. Встановлено, що один з пропагандистів – мешканець столичного регіону, цілеспрямовано розповсюджував через мережу Інтернет антиукраїнські дописи і відеоматеріали", – розповіли в пресслужбі.

Зокрема, у соціальній мережі Facebook він створив обліковий запис, де просував серед підписників контент низки пабліків із закликами до державного перевороту та зміни влади в Україні. На пропагандистських акаунтах зловмисник поширював кремлівські наративи про буржуїв та олігархів, які наживаються на війні, "зраду" та зміну керманичів країни. Загалом, цей "медіа-майданчик" охопив до 10 тис. людей.

"Ще одна пропагандистка, яка поширювала прокремлівський контент – 43-річна уродженка Росії. У 2014 році жінка переїхала з Криму до Харкова, а потім на Київщину. У соціальних мережах Facebook, Instagram та забороненій в Україні "Вконтакте" агітаторка створила мережу інформаційних ресурсів, загальна кількість аудиторії яких становила майже 5 тис. користувачів", – уточнили в СБУ.

Жінка поширювала матеріли із заявами про те, що яких країна-агресор РФ не вводила війська в Україну. А війну розпочали "глобалісти", щоб призвести до продовольчої та економічної кризи у світі.

Чоловіку повідомили про підозру в діях, які спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. А жінці про підозру в заперечення збройної агресії РФ проти України.