У столичних супермаркетах та на ринках продають полуницю. За словами аналітика Українського клубу аграрного бізнесу Максима Гопки, ціни на неї залишаться високими доти, доки на внутрішній ринок не потраплять ягоди з відкритого ґрунту.

"Другий рік поспіль негативний вплив на ринок України чинить відсутність пропозиції ягоди з південних регіонів, наразі ціни на черешню та полуницю зросли порівняно з минулим роком. В цьому році ягоди з відкритого ґрунту на внутрішній ринок потраплять пізніше, ніж торік", - заявив експерт.

Так, вартість ягоди в одному із мережевих київських супермаркетів - 123 гривні за 500 г, а на ринках - від 200 до 500 грн за кілограм. Покупцям пропонується полуниця, вирощена у Тернополі, Черкасах та Одесі.

Як вибрати полуницю: поради

Колір ягоди

Звертайте увагу на колір полуниці. Чим яскравіші ягоди, тим більше в них вітамінів і тим вони соковитіші. У насичених червоних більший вміст вітаміну С. Водночас, не варто купувати полуницю, що має неприродній яскравий колір. Такі ягоди могли бути вирощені на добривах і хімічних добавках. Для темних ягід характерний великий вміст пігменту антоціану, який має протизапальний ефект, а також бореться зі старінням організму.

М'якість й аромат

Краще обирати сухі та відносно тверді ягоди, що не мають вм'ятин або частинок, що гниють. Аромат полуниці відчувається на відстані. У натуральної ягоди запах м'який і приємний. Для "штучно-вирощених" ягід характерний різкий і надто виражений аромат.

Дивимося на плодоніжку

Свіжа та якісна полуниця має зелену плодоніжку. Біла смужка на ягоді свідчить про те, що полуницю обробляли пестицидами. Також врахуйте, що відстань між листочками та ягодами свідчить про те, що полуниця солодка. Якщо листочки щільно прилягають - полуниця буде кислою.