Силовики спіймали бойовика угруповання "Вагнер", який готував удари РФ по енергетичній інфраструктурі Києва. Його затримали в Рівненській області, повідомили в СБУ.

Зловмисника спіймали під час спроби закріпити GPS-трекери на опори ліній електропередач, що живлять Київську агломерацію. За сигналами "маячків" росіяни планували скоригувати прицільний удар по енергооб'єктах, зокрема із застосуванням дронів-камікадзе типу Shahed.

З'ясувалося, що затриманий - громадянин Білорусі, завербований російською розвідкою. З 2014 до 2017 року іноземець входив до складу терористичних угруповань "л/днр" і брав участь у бойових діях проти сил АТО на сході України. З початком повномасштабного вторгнення РФ він вступив до ПВК "Вагнер", у лавах якої штурмував Бахмут і навколишні селища.

Пізніше він повернувся до Білорусі, де отримав завдання від свого куратора з військової розвідки РФ підготувати диверсії на прикордонній території України. Він прибув до Рівненської області для коригування повітряних атак РФ по енергетичній інфраструктурі, де і був затриманий.

Слідчі СБУ планують повідомити затриманому про підозру за двома статтями КК України:

  • ст. 113 (диверсія);
  • ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації).