У Києві СБУ викрила ПрАТ "Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування", яке допомагало підсанкційному "Росатому" будувати п’ять АЕС у різних країнах. Як повідомила пресслужба СБУ, від початку повномасштабного вторгнення ділки здійснили 16 експортних операцій на користь РФ на суму близько 42 млн гривень.  

За даними СБУ, до лютого 2022 року "Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування" експортувала свою продукцію до Росії через власного дилера у Москві. Основним замовником підприємства була російська державна корпорація "Росатом", яка використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва енергоблоків на п’яти атомних електростанцій у різних країнах світу.

Київське бюро продовжило цю співпрацю після повномасштабного вторгнення, заборони вивезення товарів на митну територію РФ і введення санкцій проти "Росатому". Для цього розробили схему обходу санкційних обмежень. Фіктивними замовниками української продукції у схемі виступали підконтрольні зарубіжні фірми. При виїзді з України товар "переоформлювали" на фактичних отримувачів – підконтрольні "Росатому» компанії, які будують АЕС. Тобто після перетину кордону він їхав "за новим маршрутом". 

При цьому сертифікацію трубопровідної арматури, виготовленої в Києві, представники "Росатому" здійснювали у режимі онлайн.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили гендиректору Київського бюро і двом його підлеглим про підозру за ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресорці).

Під час обшуків у фігурантів вилучено документи, комп’ютерну техніку і засоби зв’язку з доказами незаконної діяльності.

Суд обрав їм міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою без права внесення застави. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.