Сьогодні, 11 серпня, починаючи з 7 ранку адміністрація Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” прийняла рішення тимчасово припинити доступ на територію Нижньої лаври усіх відвідувачів. Таке рішення прийнято у зв’язку з перешкоджанням роботі заповідника щодо доступу до приміщень Нижньої лаври. 

Про це стало відомо з повідомлення пресслужби Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”. 

“Через системне перешкоджання роботі Заповідника щодо доступу до приміщень Нижньої лаври, з метою врегулювання визначених питань його адміністрацією ухвалено рішення з 7:00 11 серпня 2023 року тимчасово припинити доступ на територію Нижньої лаври усіх відвідувачів (за виключенням священиків, ченців та працівників чоловічого монастиря)”, – йдеться в повідомленні. 

Зазначається, що для проведення богослужінь і відвідування на території Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” буде відкрито:

  • Храм Прп. Сергія Радонезького
  • Храм Прп. Агапіта Печерського
  • Храм Воскресіння Христового (“Афганська церква”)
  • Храм Прпп. Антонія та Феодосія Печерських із Трапезною палатою
  • Успенський собор

В лаврі вказують, що 29 березня Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” в односторонньому порядку розірвав договір про безоплатне користування державним майном із Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (чоловічим монастирем) УПЦ. Отже, територія Нижньої лаври має повернутися у користування державі.

9 серпня року Господарський суд м. Києва визнав законним рішення Заповідника про розірвання цього договору. 10 серпня Господарський суд Києва ухвалив рішення, яким зобов'язав Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру (Чоловічий монастир) УПЦ усунути перешкоди у користуванні майном Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра” шляхом їх повернення. Мова йде про 79 об’єктів Нижньої Лаври.