Веганська кухня пропонує безліч страв, які приємно здивують смаком і подарують користь організму. Ми підготували кілька простих і смачних веганських рецептів, які можна легко приготувати вдома. Ще більше випічки без продуктів тваринного походження знайдете за посиланням lvivskirecipes.com.ua/recipes/veganski-stravy/. Отже, веганські страви — це не обмеження, а можливість відкрити для себе нові смаки та насолодитися здоровим харчуванням.
Топ веганських страв: корисно та доступно
Кожний з запропонованих рецептів не потребує надмірних зусиль, багато часу чи екзотичних, дорогих продуктів.
- Фокача з томатами та оливами. На солоне дріжджове тісто (яке підійшло) викладіть оливи та в’ялені томати. Зверху фокача посипається розмарином і поливається олією. Випікається до золотавого кольору.
- Тости з авокадо та помідорами. Змастіть тости авокадо, додайте скибочки помідорів, посипте сіллю, перцем та улюбленими спеціями.
- Каша з вівсянки з фруктами та горіхами. Зваріть вівсянку на воді чи рослинному молоці, додайте свіжі фрукти, горіхи та насіння.
- Суп із сочевиці. Зваріть сочевицю, додайте овочі (моркву, цибулю, селеру), спеції та томатну пасту.
- Картопляне пюре з грибами. Відваріть та розімніть картоплю, додайте смажені гриби, рослинну олію та спеції.
- Горіхові котлети. Змішайте подрібнені волоські горіхи, цибулю, часник, трошки кабачку чи сирої картоплі (натертої на дрібній тертушці), панірувальні сухарі та спеції. Сформовані котлети обсмажити.
- Запечені овочі. Нарізані овочі (кабачки, баклажани, помідори, перець) заправте оливковою олією, спеціями і запікайте до готовності.
- Фруктовий салат. Змішайте улюблені фрукти, додайте кокосове молоко або кокосову стружку. Готовий салат прикрасьте м'ятою.
- Шоколадне морозиво з авокадо. Змішайте авокадо, какао-порошок, банан, мед до однорідної маси. Розкладіть у формочки та відправте в морозильну камеру.
- Яблука з корицею. Наріжте яблука та посипте їх корицею, полийте медом. Страву потрібно запікати до м'якості. Можна прикрасити горішками.
Користь веганських смаколиків для здоров’я та краси
Дотримання цього стилю харчування знижує ризик серцево-судинних захворювань. Веганські страви багаті на клітковину, вітаміни, мінерали та антиоксиданти, що сприяє зниженню рівня шкідливого холестерину й артеріального тиску.
Такі продукти менш калорійні, але високий вміст клітковини створює відчуття ситості. Завдяки цьому можна позбавитися від ненависних «кілограмів на боках», але почуватись водночас сповненими енергії. Рослинна їжа сприяє нормалізації роботи кишківника та знижує ризик розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту. Веганське харчування допоможе покращити стан шкіри та волосся завдяки високому вмісту антиоксидантів і вітамінів.
Сучасна веганська кухня вкрай різноманітна, адже щоденно мільйони людей на Землі займаються своєрідною магією — приготуванням неперевершених страв без продуктів тваринного походження. Це захоплива гастрономічна пригода, у якій може взяти участь кожний!