Корпоративний фонд (КІФ) є зручним інструментом для бізнесу. В Україні існує велика кількість корпоративних фондів. Проте, перш ніж корпоративний фонд можна буде використовувати за призначенням, необхідно пройти певну процедуру створення КІФ.

Створення корпоративного фонду - це досить непроста процедура, яка чітко регламентована законодавством, складається з кількох етапів та займає певний час.

Процес створення корпоративного фонду потребує професійних знань, оскільки має свої особливості. Фахівці з управління активами, що створили більше 200 корпоративних фондів діляться своїм досвідом створення КІФ з нуля https://itandem.com.ua/services/creation_of_cii/

Далі стисло розглянемо весь процес створення корпоративного фонду від А до Я.

Процес створення корпоративного фонду складається з таких етапів:

1) Перш за все засновники приймають рішення про створення корпоративного фонду, приватне розміщення його акцій та затверджують проект його статуту. Таке рішення посвідчується нотаріально, в ньому визначається основна інформація про фонд: найменування фонду, пріоритетні напрями його діяльності, засновники, розмір початкового статутного капіталу фонду та ін. Проект статуту є проектом установчого документу фонду, він підлягає подальшому погодженню в Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

2) Після прийняття рішення про створення та підписання всіх необхідних документів, засновники подають до НКЦПФР пакет документів для погодження проекту статуту КІФ та реєстрації випуску акцій з метою формування початкового статутного капіталу КІФ. Строк розгляду НКЦПФР пакету документів за законодавством становить 30 робочих днів.

3) Наступний етап - реєстрація НКЦПФР випуску акцій корпоративного фонду та погодження проекту його статуту. НКЦПФР видає тимчасове свідоцтво про реєстрацію випуску акцій.

4) Відкриття рахунку в банку з метою формування початкового статутного капіталу фонду.

5) Після отримання тимчасового свідоцтва про випуск цінних паперів та погодженого НКЦПФР проекту статуту корпоративного фонду необхідно провести депонування тимчасового глобального сертифіката в Національному депозитарії України, тобто фактично передати цінні папери на зберігання в Національний депозитарій, щоб в подальшому мати можливість розмістити їх серед власників фонду. Для цього необхідно:

  • присвоїти акціям корпоративного фонду міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів. Такий номер видає Національний депозитарій України за заявою емітента;
  • укласти з депозитарієм цінних паперів договір про обслуговування емісії акцій корпоративного фонду;
  • подати пакет документів для оформлення глобального сертифіката та депонувати тимчасовий глобальний сертифікат. Процедура здійснюється відповідно до регламенту Національного депозитарію.

Після оформлення глобального сертифіката, можна здійснювати розміщення акцій фонду серед засновників.

6) Приватне розміщення акцій серед засновників корпоративного фонду та формування початкового статутного капіталу фонду. Для здійснення розміщення засновнику необхідно відкрити рахунок у цінних паперах в депозитарній установі. Розміщення акцій здійснюється через депозитарну систему за розпорядженням засновника. Засновник сплачує повну номінальну вартість акцій фонду на поточний рахунок корпоративного фонду у безготівковій формі.

7) Після повної оплати початкового статутного капіталу та розміщення акцій фонду, учасники фонду проводять установчі збори корпоративного фонду, на яких затверджують результати приватного розміщення акцій, статут (статут має відповідати проекту, погодженому НКЦПФР), обирають членів наглядової ради фонду, затверджують проекти договорів з компанією з управління активами та зберігачем активів КІФ (депозитарною установою). Протокол установчих зборів посвідчується нотаріально.

8) Наступний етап - державна реєстрація корпоративного фонду в органах державної реєстрації. Після державної реєстрації корпоративний фонд набуває статусу юридичної особи.

9) Після проведення державної реєстрації, укладаються договори з компанією з управління активами та зберігачем активів корпоративного фонду (або депозитарною установою).

10) Для того, щоб корпоративний фонд набув статусу інституту спільного інвестування, необхідно зареєструвати в НКЦПФР його Регламент та внести фонд до Єдиного державного реєстру інститутів спільного інвестування. Для цього в НКЦПФР подається пакет документів, визначений положенням НКЦПФР. Строк розгляду НКЦПФР пакету документів за законодавством становить 30 робочих днів.

11) Після розгляду пакету документів, НКЦПФР реєструє Регламент фонду, звіт про результати приватного розміщення акцій серед засновників корпоративного фонду, вносить відомості про фонд до Реєстру та видає відповідне свідоцтво. Після внесення відомостей про фонд до Реєстру, КІФ набуває статусу інституту спільного інвестування, на нього розповсюджуються обмеження та пільги, встановлені чинним законодавством для інститутів спільного інвестування.

12) Для повноцінного функціонування фонду як інституту спільного інвестування та можливості залучення коштів інвесторів необхідно зареєструвати проспект емісії цінних паперів фонду.

У разі порушення етапів створення КІФ регулятор може відмовити в реєстрації корпоративного інвестиційного фонду. Отже, процес створення корпоративного фонду є жорстко регламентованим і для того щоб пройти його відносно швидко потрібно добре орієнтуватись в нормах чинного законодавства. Щоб не витрачати час на вивчення законодавчої бази, і отримати зареєстрований КІФ без зайвих зусиль, краще довірити створення корпоративного фонду фахівцям, що досконало знаються на цьому процесі.

Автор: Анастасія Рют