Щоб жити і купувати все, що хочеться, необхідно добре заробляти. А як же бути в майбутньому, коли ваші фізичні можливості знизяться і самостійно працювати не вийде? Тоді держава надає своїм громадянам пенсії. Розрахунок розміру пенсії залежить від загального стажу людини. Дізнатися загальний стаж працівників дозволяють їх трудові книжки. Саме в цьому документі зібрана вся інформації щодо місць роботи і тривалості співпраці з тією чи іншою компанією. А заповнення трудової книжки вимагає уважності і акуратності.

Що таке трудова книжка і для чого потрібна?

Визначення трудової книжки передбачає те, що вона є документальним підтвердженням прийому співробітника на роботу. Треба відзначити, що заповнення вимагає від відділу кадрів особливої ​​уважності і далекоглядності, тому що відповідно до законодавства пенсійні нарахування розраховуються відповідно до трудового стажу працівника.

В майбутньому керівництво компанії може змінити наказ або внести в нього деякі поправки, а ось у трудовій цього не зробиш. Саме від стажу буде залежати розмір майбутньої пенсії.

Правила ведення трудових книжок

Щоб систематизувати і нормувати звернення і ведення даного документа була складена спеціальна інструкція для співробітників відділу кадрів. В першу чергу вони повинні знати, що для правильного користування цим документом необхідно:

  • для прописних цифрових знаків в трудовій книжці використовують арабський алфавіт;
  • всі дані про місце роботи вказують на першому аркуші;
  • після зазначення відомостей про роботу людина ставить свій підпис;
  • всі зміни в трудову, що відносяться до прізвища або імені людини вносяться тільки на підставі паспорта громадянина;
  • зміни щодо освіти робляться акуратно, одним кольором.

Що робити, коли не віддають трудову книжку?

Ситуації трапляються різні. Наприклад, компанія-роботодавець відмовляється повернути співробітнику його трудову книжку. Що робити?

Спочатку слід переконатися, що заява, подана на зміну місця роботи була подана правильно. Інакше організація може утримати трудову книжку.
У тому випадку, якщо утримання проводиться незаконно, слід звернутися до відповідної інстанції і продовжити розгляд вже на юридичному рівні

Чи можна мати дві одночасно?

Наявність двох трудових книжок можлива тільки в тому випадку, якщо співробітник працює на двох підприємствах за сумісництвом.

Багато роботодавців задаються питанням: а чи може співробітник компанії мати дві трудові книжки одночасно? Таке цілком можливо, але тільки в тому випадку, якщо фахівець працює на другому підприємстві за сумісництвом.

Єдине що необхідно врахувати - це необхідність внесення запису про другу роботу в тіло другої книжки. Законодавство не передбачає ніяких покарань щодо людини, що має дві трудові.