Грип є справжньою напастю холодної пори року. Саме у вологій та прохолодній атмосфері осінньої непогоди віруси грипу починають активно розповсюджуватися. Досить часто цю хворобу плутають з численними ГРВІ, але небезпечні наслідки від грипу можуть суттєво підірвати здоров’я та привести до супутніх захворювань та навіть до летального результату.

Чим саме небезпечний грип?

В першу чергу слід зазначити, що вірус грипу не є константою: щороку виникають доволі небезпечні штами цього вірусу, що потребують детального вивчення та розроблення протоколу лікування. Всі пам’ятають жахливу епідемію так званого «свинячого грипу», що у 2009-2010 роках призвела до загибелі понад 2500 осіб в усьому світі. А за 80 років до того ще жахливіша пандемія «іспанки» охопила світ та стала причиною смерті фактично 5% всього населення Землі.

Тому вважати грип одним з різновидів ГРВІ не слід.

До того ж захворювання на грип має серйозні ускладнення (у разі тяжкої та середньо-тяжкої форми хвороби). Такі ускладнення виникають через те, що вірус руйнує епітеліальний бар’єр в органах дихання та розповсюджується організмом, до того ж відкриваючи шлях бактеріям та іншим вірусам.

Серед найбільш розповсюджених ускладнень грипу виділяють наступні:

  • Пневмонія, що швидко розвивається протягом 2 діб після зараження грипом.
  • Абсцес легень.
  • Гострий респіраторний дістрес-синдром.
  • Бронхіти.
  • Отити.
  • Вірусний енцефаліт.
  • Менінгіт.
  • Ураження печінки.
  • Міокардит.

Звісно ж, якщо вам трапилося «підхопити» грип, виникнення ускладнень зовсім не є обов’язковим. Особливо, якщо ви дотримуєтеся порад свого лікаря та постільного режиму. Але є певні категорії людей, для яких грип становить серйозну загрозу. Насамперед, це діти віком до двох років, люди похилого віку, ті, хто страждає від серцево-судинних захворювань чи мають пригнічений імунітет.

Лікування грипу носить більш симптоматичний характер: всі засоби спрямовані на полегшення стану хворого та стабілізацію роботи організму. Але воно є вкрай необхідним, адже висока температура та головний біль можуть суттєво знизити якість життя.

Наразі, єдиним ефективним засобом протистояння цьому вірусу є своєчасна вакцинація. До початку зими слід пройти щорічне щеплення проти грипу, як дорослим, так і дітям. Звісно, 100% гарантії, що після щеплення ви уникнете зараження не має, але доведено, що вакциновані хворі мають легше протікання хвороби та менш виражені симптоми грипу.