Нова електронна система Прозоро стала першим кроком для відкриття принципово нового рівня українського підприємництва. Функціонування цього проєкту сприяє більшій прозорості використання державних фінансів та запобігання реалізації корупційних схем.

Незважаючи на зростаючу популярність, лише невелика частина населення знає про існування системи. Ця стаття допоможе розібратися, в чому полягає мета створення Прозорро.

Принцип роботи системи 

Після того як в країні з’явилася досконала система електронних закупівель, справи почали вести принципово новим способом, з яким на сьогодні знайомі не всі підприємці та постачальники. Вагомою особливістю системи Прозорро є онлайн режим реалізації всіх операцій, враховуючи те, що подальшу співпрацю пропонують безпосередньо державні організації, а не постачальники. 

При складанні нового оголошення потрібно приділити увагу наступним пунктам:

  • товар, робота чи послуга (найменування);
  • ціна тендеру;
  • умови співпраці.

В момент, коли оголошення було опубліковано на електронному майданчику, наприклад, https://www.ueex.com.ua/exchange-quotations/natural-gas/ , воно набуває статусу публічного та може переглядатися будь-яким користувачем системи. Всі замовники та постачальники зможуть розглянути нові об’яви, скориставшись можливістю пошуку на сайті або перейшовши за посиланням з автоматичної розсилки від майданчика. 

Систему Прозорро вважають оберненим аукціоном,також вона носить назву «редукціон». Здійснення тендеру передбачає наступні кроки: підготовка та публікація пропозицій з цінами, відбір переможця тендеру, вивчення персональних даних учасників, з якими може бути укладено договір на виконання її умов.

Для чого призначена система Прозорро?

Мета електронного торгівельного майданчика полягає у вирішенні низки завдань. Голові  з них:

  • створення зв’язку між продавцем і покупцем незважаючи на вид бізнесу, на якому вони спеціалізуються; 
  • створення вигідних умов для співробітництва в межах торгового майданчика;
  • надання клієнтам можливості реалізації угод у режимі онлайн без прив’язки до часу та місця перебування (для ведення такого бізнесу відсутня необхідність знаходитись в офісному приміщенні);
  • створення конкурентних умов, що забезпечують ефективні електронні торги з додатковими перевагами;
  • визначення справедливої ринкової вартості товарів, робіт і послуг з метою пониження закупівельних цін (таким чином покупець отримує суттєву економію, оскільки немає потреби в інших традиційних витратах на торги);
  • пропозиція альтернативних товарів і послуг за більш сприятливими цінами, яка дозволяє покупцям знаходити ексклюзивні товари та реалізувати угоди в мінімальні терміни;
  • об’єктивне проведення аналізу процесу торгів і їх результату– це додатковий інструмент для оптимізації закупівель.

Щоб стати учасником електронного торгового майданчика, необхідно пройти реєстрацію.

Содействие в подборе финансовых услуг