За статистикою електричні побутові прилади найчастіше виходять з ладу через перепади напруги в мережі. Звичайно, це дуже прикро, оскільки в цьому випадку не вдасться знайти винних і отримати компенсацію за псування майна. Все ж таки пральні машинки, холодильники або комп'ютери стоять зовсім недешево. В такому випадку допоможе впоратися з проблемою стабілізатор напруги. До речі, крім захисту побутових пристроїв він ще і частково вирішує проблеми енергозбереження у тому випадку, якщо напруга в мережі часто буває вище офіційно встановлених 220В. Хоча треба сказати - це незначна економія, тому сильно розраховувати на неї не варто.

І все ж без стабілізатора нам не обійтися, оскільки ремонт дорогої техніки або її заміна обійдеться господарям значно дорожче, ніж встановлення стабілізатора напруги. Особливо небезпечні сплески напруги, бо саме через них горять наші побутові прилади. На жаль постачальники електроенергії не здатні захистити своїх споживачів від подібних явищ, тому необхідно самостійно вирішити проблему.

Детальніше про енергозбереження

При використанні стабілізатора все-таки вдається трохи знизити витрату енергії, однак це чисто практичне питання. Наприклад, періодично в мережі падає напруга, через що освітлювальні прилади світять дещо слабше. Якщо читати або працювати за комп'ютером у вечірній час, можна іноді помітити, що світла недостатньо. В такому випадку ми включаємо додаткове освітлення, що безпосередньо призводить до зайвих витрат електроенергії. Використовуючи стабілізатор напруги, ми можемо постійно отримувати однакове висвітлення, а значить, нам додаткове світло не знадобиться. Так що це теж свого роду економія електрики.

Приблизно те саме можна спостерігати при використанні нагрівальних приладів і систем охолодження. Якщо спостерігаються перепади напруги в мережі, цим пристроям доводиться частіше включатися і відключатися, що знову ж таки пов'язано з додатковими витратами енергоресурсу. До речі, в цьому випадку різниця може бути досить суттєвою. Так що варто просто придбати стабілізатор і назавжди забути про проблему.