Розмаїття варіантів сучасних дощок закономірно викликає запитання, яку ж шкільну дошку найкраще купити? Для кожного кабінету класна дошка може дещо відрізнятися відповідно до задач, які має виконувати, і на них слід зважати при виборі моделі, яку плануєте купити. Можна обрати й декілька різних дощок, якщо дозволяє площа класу.

При виборі дошки шкільної звертайте увагу на якість, гарантійний термін та ціну. Шкільні дошки зазвичай стаціонарно прикріплюють до стін класу. Міцні та надійні кріплення є запорукою безпечного використання дощок під час навчання. Шкільна дошка для початкових класів має розміщуватися на комфортній для учнів висоті, а на вибір типу дошки впливають всі зазначені вище характеристики, зокрема і ціна.

Школи, які потребують оновлення матеріально-технічної бази, найчастіше повинні внести до переліку закупівель і класні дошки. Адже трапляється, що поточну дошку шкільну могли купити більш, ніж 20 років тому. І відтоді її експлуатаційні характеристики знизилися.

Можливість обрати шкільну дошку різного типу та розміру дає змогу кожному закладу освіти підібрати придатний за ціною варіант. При виборі шкільної дошки слід взяти до уваги всі фактори і тоді обрана модель тривалий час буде тішити своєю функціональністю. Класна дошка – необхідна складова закладів освіти, які повинні вчасно купити та встановити її задля забезпечення безперебійності навчального процесу.

Останнім часом ринок пропонує значно більше моделей шкільних дощок. Зараз найбільш поширені такі типи дощок: крейдові, маркерні, комбіновані, інтерактивні та коркові.

Шкільна дошка для крейди вже тривалий час є незмінним атрибутом у кабінетах освітніх закладів. Однак сучасні шкільні дошки стали відчутно зручнішими в користуванні. Поверхню більшості крейдових дощок роблять темно-зеленого кольору, який є оптимальним тлом для письма крейдою. Обов’язковою характеристикою якісної дошки для крейди є матова поверхня, яка не утворює відблисків.

Ще одним важливим показником є коефіцієнт тертя дошки. Він має бути підібраний таким чином, щоб письмо крейдою відбувалося рівно, легко та суцільною лінією. Водночас крейда має стиратися повністю, не залишаючи на поверхні дошки небажаних слідів. Найкраще обирати дошки зі спеціальним зносостійким покриттям. Адже воно зможе забезпечити тривалий термін експлуатації.

Така дошка здебільшого призначена для стаціонарного розміщення у класі. Задля безпечного та зручного використання крейдові дошки закріплюють на стінах кабінетів. Периметр сучасних дощок зазвичай оформлений у рамку. Часто для цієї мети використовують алюмінієвий профіль. Він додає виробу завершеності.

Металополімер, який є основою дощок для крейди, чудово утримує магніти. Відповідно, з допомогою магнітів на такі дошки просто прикріпити друкований дидактичний матеріал: плакати, карти, репродукції картин тощо. Магнітна властивість крейдових дощок буде корисною і при розробці схем всім класом або групою учнів, наприклад, на ватмані. До того ж, такі схеми чи таблиці можна зберігати й за потреби звертатися до них повторно.

Маркерні дошки мають білу поверхню, на якій чудово видно написи та малюнки маркерами різних кольорів. Це вигідно відрізняє такі дошки від крейдових. Адже з допомогою декількох кольорів можна розставити акценти та структурувати матеріал. Відповідно, інформація буде краще засвоюватися.

Маркерна дошка є водночас магнітною. На ній дуже добре тримаються всі види магнітів. Це дозволяє розміщувати на ній різноманітну наочність, що потрібна для вивчення певних тем. Прикріпити плакати з допомогою магнітів дуже просто, до того ж, вони не пошкоджують дидактичні матеріали. Такі дошки будуть незамінними для швидкої організації виставки дитячих робіт. Магніти також можуть стати в пригоді при оформленні святкового чи тематичного заходу. Адже на дошці можна закріпити неважкі паперові чи тканинні прикраси для створення певної атмосфери.

Зараз все більшою популярністю в освітніх закладах користується комбінована дошка. Такі моделі дощок поєднують в собі поверхні для крейди та маркера і зазвичай мають здатність утримувати магніти.

Комбінована шкільна дошка буде доречною як для початкових класів, так і для предметних кабінетів. Така класна дошка має різні модифікації, що дозволяє підібрати оптимальний варіант для кожного класу. Відмінності можуть бути у розмірах, кількості поверхонь та способі їх кріплення. На те, скільки коштує шкільна дошка, впливають всі зазначені фактори. Однак кожна з цих дощок дає змогу вповні скористатися її перевагами, які наведено вище.