Кожна компанія створює команду своїх співробітників на основі критеріїв, що забезпечують ефективність бізнесу. Однак іноді доводиться стикатися з ситуацією, коли витрати та час, витрачені на підбір, адаптацію чи підготовку нових фахівців, не є вигідними. У цьому випадку на допомогу підприємцям приходить залучення фрілансерів.

Подумайте про суть цих послуг, що є предметом договору, які переваги має клієнт? замовляючи аутстафінг у Києві, у складній ринковій конкуренції, з якими ризиками можна зіткнутися та як їх уникнути.

Аутстафінг: розблокування концепції

Діючи в інтересах клієнта, аутстаффер забезпечує йому реалізацію конкретного проекту або виконання сезонних робіт компетентними спеціалістами з відповідною кваліфікацією, досвідом та професійними знаннями.

Іншими словами, штатний персонал - це проект компанії-постачальника, яка фактично є офіційним роботодавцем для залучених співробітників. У той же час усі рутинні заходи, пов'язані з управлінням персоналом, дотриманням цивільного та трудового законодавства (включаючи норми щодо зайнятості іноземців), перерахування податків, нарахування заробітної плати лягають на плечі тимчасового працівника.

Коротко про закордонний досвід

Сполучені Штати, Канада та країни Західної Європи добре знають, що таке перешкоди. Протягом десятиліть, що минули з часу появи перших осіб, які пережили період економічного спаду 1970-х років, їм вдалося оцінити потенціал матеріальних вигод від послуг тимчасового залучення зовнішніх фахівців.

Для наочності можна навести лише кілька цифр. Наприклад:

  • показники розміру ринку аутсорсингових послуг оцінюються в мільярди доларів (7 мільярдів - Німеччина, близько 38 мільярдів - Великобританія, 80 мільярдів - США);
  • кількість працівників, зайнятих за контрактом, становить від 7 до 10 мільйонів осіб (відповідно в країнах Європейського Союзу та США);
  • зростання попиту на продаж у промисловості становить близько 30% на рік.

Специфіка українського ринку

В Україні початок популярності цього виду послуг почався в кінці 90-х років минулого століття. Перш за все, це було зумовлено економічною кризою, яка наполегливо підштовхувала підприємців до вирішення питання оптимізації кадрової політики шляхом раціонального та економічно раціонального використання трудових ресурсів.

В даний час найм співробітників (outstaffing) є цілком звичною та відомою практикою в Києві та багатьох інших великих мегаполісах. Спочатку ряди працівників були заповнені вузькою кваліфікацією, які виконували невеликий сегмент роботи із певним профілем та топ-менеджерами. З часом до них приєдналися звичайні фрілансери (наприклад, кухарі, працівники в пакувальних залах або складах, стюарди, офіціанти тощо).

Складання контракту

Послуги з обслуговування надаються клієнтові на умовах договору. Щоб фактично забезпечити економічну вигоду від укладення договору та запобігти ймовірності виникнення небажаних питань з боку представників наглядових органів, цьому документу слід приділити належну увагу. Він повинен містити детальну та повну інформацію про права та обов'язки сторін, межі їх прав, умови взаємодії та надані послуги.

Детально визначені функції, що виконуються відібраними експертами в інтересах клієнта, а також вимоги до кваліфікації цих фрілансерів. Він чітко визначає суму, яка буде виплачена сторонньому працівнику за надані послуги. У цьому випадку підрядник зобов’язується нести витрати, пов’язані із соціальними гарантіями (оплата хвороби тощо), перерахуванням податків та страхових внесків та виплатою зарплати працівникам, які беруть участь у цивільно-правовому договорі. Крім того, замовник бере на себе вирішення трудових спорів.

Коли необхідний персонал?

Розглянемо можливість залучення певної кількості працівників до тимчасової роботи на прикладі комерційної організації.

Компанія розширює асортимент продукції, що просувається на ринок, і потребує торгових представників, які активно стимулюватимуть попит на нові бренди. Безперечно, в цій ситуації набагато вигідніше використовувати сторонніх працівників, беручи до уваги подальші скорочення.

У компанії є працівник, який добре справляється з офіційними обов'язками, можливо, навіть не повністю зайнятий. Однак під час його хвороби чи відпустки такий варіант буде цілком доречним.