Відкриті дані можуть бути використані для наукових цілей та бізнесу. Open Data стає все більш цінним ресурсом, що використовується в продуктах, додатках чи послугах. Відкриття публічних даних робить діяльність публічної адміністрації більш прозорою та дозволяє громадський контроль над цією діяльністю.

За допомогою сервісу YouControl http://10minut.info/2019/09/open-data-v-ukraine/ можна отримувати інформацію з різних сфер:

  • сплата податків;
  • державні закупівлі;
  • екологічна ситуація в населеному пункті;
  • інформацію про підприємницьку діяльність на території України.

Захист персональних даних та правові чи технічні міркування не повинні перешкоджати відкриттю даних. Тому в рамках проекту розроблені публічні стандарти відкритих даних для адміністрації: "Відкриті дані - доступ, стандарт, освіта", які спрямовані на належну підготовку та обмін даними до повторного використання. До них відносяться вказівки щодо:

  • правового регулювання;
  • забезпечення безпеки даних та захисту конфіденційності;
  • технічні аспекти обміну даними;
  • доступ до баз даних через API (інтерфейс прикладного програмування).

Стандартний API

Стандарт визначає мінімальні рекомендації щодо інтерфейсу програмування для доступу до баз даних, в яких зберігаються загальнодоступні дані. Обмін даними згідно стандарту полегшить використання загальнодоступних даних та узагальнення даних з різних джерел, а отже, для створення інноваційних товарів, послуг та продуктів підприємствами, неурядовими організаціями чи програмістами. Стандарт охоплює, серед іншого, архітектурний стиль REST, опис синтаксису та елементів URI або обробку подій http.

Стандарт безпеки

Набір рекомендацій щодо безпеки відкриття публічних даних спрямований на забезпечення відповідного ступеня безпеки в процесах відкриття даних державною адміністрацією.

У контексті надання даних із публічних ресурсів (що дозволяє захистити приватність, але дозволяє зберегти інформаційну цінність збору даних та потенціал для повторного використання. Стандарт включає мінімально необхідні операції обміну даними для повторного використання, групи даних, які підлягають необмеженому повторному використанню, дані, що підлягають анонімізації та псевдонімізації, та методи вибору техніки.

Технічний стандарт

Стандарт визначає технічні вимоги до публічних даних, включаючи п’ять рівнів відкритих даних (згідно з схемою, запропонованою Тімом Бернерсом-Лі) та формати даних разом із прикладами.

Стандарт також охоплює вимоги до форматування конкретних типів даних, таких як адреса чи дата.

Правовий стандарт

Рекомендації щодо законодавчої бази, що дозволяють отримати універсальний та вільний доступ до даних та їх повторне використання. Представлені юридичні питання, які мають важливе значення для відкритого прийняття рішень про обмін даними, включаючи питання ліцензування та захисту авторських прав.