У всьому світі хостели визнані туристами, як дешеве та безпечне житло. Концепція хостелу — це пропозиція ліжко-місця клієнтові на одну або декілька ночей в загальній кімнаті розрахованій на кілька чоловік.

В якості приміщення для подібного гуртожитку може слугувати окрема будівля, або приміщення в будинку (наприклад, квартира або старий гуртожиток), відповідне певним регламентам. Мандрівники з обмеженим бюджетом, або люди, які подорожують поодинці, воліють зупинятися саме в хостелах. У зв'язку з такою тенденцією, хостел в Києві — достатньо популярний бізнес.

Кімната з двоярусними ліжками у хостелі

Якщо ви вирішили відкрити свій власний хостел, пропонуємо вам кілька корисних порад.

  1. Переконайтеся, що ви володієте достатньою кількістю фінансів. Якщо ви приступили до відкриття, але не розрахували, скільки вам буде потрібно грошей — це може привести до негативних наслідків. Тому обов'язково спочатку розробіть фінансовий план, розрахуйте всі статті витрат: це можуть бути, наприклад, витрати на капітальний ремонт приміщення, ремонт систем вентиляції, водопостачання і опалення. Якщо у вашому хостелі або гуртожитку буде тепло в холодну пору року, належним чином працюватиме система кондиціонування в спеку, і буде без перебоїв доступна і гаряча і холодна вода — мешканці це оцінять, і ваш хостел отримає купу позитивних відгуків.
  2. Зробіть аналіз готельного ринку. Визначте популярні туристичні сезони, а також рівень відвідуваності туристами міста Києва за датами. Туристичні сезони можуть бути приурочені до сезону року, а також до цікавих і значущих подій. Наприклад, до дня Києва (який святкується в останню неділю травня).
  3. Визначьтеся, чи будете ви знімати приміщення або придюаєте його? Останній варіант більш вигідний у довгостроковій перспективі, але потребує вкладення значних коштів на старті.
  4. Створіть комфортні умови для гостей. Постояльці хостелів Києва крім економії грошей беруть до уваги ще два фактори: можливість виспатися і прийняти душ. Тому не намагайтеся економити на ліжках і матрацах. Обирайте широкі і зручні двоярусні ліжка. Ідеальними будуть ліжка розміром 90x200 см., оснащені ортопедичними матрацами. Обов'язково повинні бути душові кабіни та туалети в номерах або на поверхах. Набирають популярність так звані капсульні хостели. Оснащені ліжками-капсулами - це звичайна двох'ярусна ліжко, облаштоване у вигляді «коробки». Вартість такого ліжка-коробки ненабагато перевищує вартість звичайного двох'ярусного, але має значні переваги. По-перше, капсули допоможуть раціональніше використовувати простір хостелу, а постояльці, розміщені в них, не заважатимуть один одному. По-друге, сліп-бокс забезпечує відмінну шумоізоляцію, і, нарешті, це стильний дизайн.
  5. Дотримуйтесь регламенту при підборі відповідного приміщення/будівлі під хостел. Площа приміщення під хостел повинна бути не менше 100 кв. м., але можна трохи менше. Розміщення вікон має бути на двох сторонах будівлі. Такі варіанти є в Києві.
  6. Рекламуйте свій хостел, особливо перед відкриттям. Не забутьте врахувати у бюджеті статтю витрат на рекламу. Розміщуйте рекламу в інтернеті, зробіть сайт, друкуйте листівки, використовуйте соціальні мережі для поширення інформації. Нехай про ваш міні-готель в Києві дізнається, якомога більше людей. Буде чудово, якщо перший день роботи хостелу буде приурочений до початку туристичного сезону.
  7. Не варто економити на сантехніці. Вона повинна бути надійною, щоб не було частих випадків з поломками, тому підійдіть відповідально до вибору постачальників обладнання. Душові кабіни повинні бути простими у використанні та прибиранні.
  8. Якщо це необхідно, то можна заощадити на побутовій техніці: мікрохвильовки, чайниках, і т.д. Наприклад, аналогом електричного чайника можуть послужити термопот - вони вміщують більший обсяг води, але витрачають набагато менше електрики.
  9. Будьте активними в інтернет-просторі. Беріть участь в форумах, створіть канал на YouTube, зробіть групу Фейсбуці - зробіть так, щоб люди про вас знали.
  10. Майте хороші відносини з конкурентами — господарями інших київських хостелів, тоді в разі напливу туристів, якщо в їх хостели не буде вільних місць, вони порадять ваш. Хороші відносини — основа взаємовигідного співробітництва.
  11. Пам'ятайте, що хостел — це не тільки ліжко-місце подобово і душ з туалетом. Популярні хостели Києва мають в своєму арсеналі деякі корисні послуги, наприклад, послуги пральні, кухню, безкоштовний wifi, міні-магазин з готовими продуктами харчування та напоями, продаж сувенірів, прокат велосипедів. Можна встановити вендингові апарати, апарат для чищення взуття. Як варіант обслуговування постояльців харчуванням можна вдатися до послуг кейтерингових компаній.
  12. Нарешті, поставтеся серйозно до підбору персоналу (адміністратора, керуючого, покоївок, і т.д.), так як він є особою вашого хостелу. Доброзичливе ставлення та увагу гості ніколи не забудуть.

Ласкаво просимо до нового хостела

Отже, при грамотному плануванні своїх фінансових коштів і побудові чіткого бізнес-плану ви можете втілити в реальність відкриття свого власного міні-готелю в центрі Києва. Знайдіть ідеальне співвідношення ціна-якість, не скупіться на оснащення вашого готелю зручностями, розробіть систему навчання персоналу, виробіть унікальний стиль хостела і ваша справа буде процвітати.

І пам'ятайте про конкуренцію. Оскільки сьогодні в Києві відкрилося дуже багато хостелів різного рівня, то конкуренція на цьому ринку зашкалює і за кожного відвідувача потрібно буде боротися. До цього потрібно бути готовим з першого дня.