Український політикум все частіше висловлює занепокоєння тим, що тарифи на електроенергію для населення штучно утримуються на низькому рівні. Підтримувати ж баланс енергетичного ринку доводиться додатковим навантаженням на промисловість. Але уряду, на думку експертів, все ж доведеться відмовитися від практики покладання спеціальних обов`язків (ПСО). На повній лібералізації ринку наполягає МВФ. І якщо це станеться, тарифи для побутових споживачів зростуть майже вдвічі, а ціна електроенергії для підприємств в 2020 році знизиться на 15-20%.

Зараз струм для населення коштує 0,9-1,68 грн за кВт-год. Вартість кіловат-години для промисловості складає 1,5-2 грн. До запровадження нового ринку електроенергії на крос-субсидування йшло 36 млрд грн на рік. У 2020 році, за підрахунками міністерства, на підтримку цін для населення слід витратити ще більше - 40 млрд. Але й це не все: на межі банкрутства опинилася державна компанія “Гарантований покупець”, що забезпечує механізм розрахунків.

Становище підприємства погіршилося після того, як держава зобов`язала його замість “Укренерго” платити за “зеленим” тарифом. У такий спосіб влада вирішила здешевити електроенергію для бізнесу, не чіпаючи при цьому населення. В результаті дірка у бюджеті ГАРПОК на поточний рік може перевищити 24 млрд гривень. Тепер влада шукає шляхи зменшити виплати власникам генерації з ВДЕ. Розглядаються варіанти реструктуризації “зеленого” тарифу, підвищення квот на аукціони, скасування pre-PPA. Але малоймовірно, що такі плани будуть втілені, адже основні власники “зеленої” генерації - іноземні інвестори і впливові українські бізнесмени.

Більш вірогідно, що уряд піде на скасування ПСО. У такому випадку вартість струму для населення зросте, а для промисловості знизиться. Справа у тому, що побутовим споживачам зараз постачається найдешевша (56 копійок за кВт-год) атомна електроенергія. 90% генерації компанії “Енергоатом” йде на потреби ПСО. І лише 10% реалізується на ринку “на добу вперед”. Звільнення компанії від ПСО з можливістю укладати двосторонні договори, на думку бувшого президента “Енергоатому” Недашковського, призведе до того, що кіловатт-година для промисловості коштуватиме близько 1,5 грн.

Необхідність відмови від крос-субсидування розуміють всі, однак подорожчання електроенергії майже вдвічі може спричини соціальний вибух. Саме тому уряд, скоріш за все, обере компромісний варіант. Він може підвищувати тарифи для населення поетапно чи, як у випадку з газом, запровадити формулу ціноутворення, прив'язану до ринкової вартості електроенергії. Або змінити механізм ПСО: наприклад, зменшити частку атомної генерації для соціальних потреб з 90% до 50-75%.

Дізнатися більше про вартість електроенергії для промислових і сільськогосподарських підприємств можна на сайті https://kr-energo.com/ ТОВ «Криворізька енергетична компанія» - незалежний постачальник струму, що працює по всій Україні. Крім того, підприємство реалізує природний газ, запроваджує системи обліку електроенергії, надає консалтингові послуги з енергетичних питань.