Установка повинна відповідати панелі керування та будинку. Тут немає свободи, інакше будуть шуми та звуки. Повітря не повинно розширюватися в повітроводах, та й самі повітроводи не повинні бути гладкими всередині. На ринку представлений великий вибір систем вентиляційних каналів: вони бувають різних форм (прямокутні, круглі або спіро), розмірів та з різними властивостями. Це можуть бути круглі і прямокутні повітропроводи, виготовлені з різних матеріалів: листового металу, пластику (гнучкого трубопроводу), скловолокна або дедалі популярніших каналів зі спіненого поліпропілену.

Ключову роль для функціонування механічної вентиляційної системи з рекуперацією тепла відіграє вибір типу і діаметра повітроводів, матеріалу, з якого вони виготовлені, їх правильна прокладка і підключення

Ефективна механічна вентиляція з теплообмінником – це та, яка забезпечує правильний повітрообмін для комфортного використання будівлі та високого рівня рекуперації тепла. Вона нагнітає свіже повітря через систему вентиляційних каналів і стельових дифузорів або решіток для подачі повітря до кімнати. З іншого боку, «використане повітря» виводиться через витяжні решітки з «брудних» приміщень, тобто ванної, кухні чи гардеробної. Виконання секцій, що з'єднують рекуператор з окремими приміщеннями, буде визначати ефективність установки.

Типи каналів

У вентиляційних системах домінують два основних типи повітропроводів, які можна охарактеризувати як гнучкі та жорсткі. В односімейному житлі частіше використовуються гнучкі труби. При монтажі гнучких труб може розвиватися високий опір повітря, але його джерелом зазвичай є неправильний монтаж, проведений недосвідченим підрядником. Також немає можливості очищення гнучких повітроводів, хоча в побутових установках, де очищення є досить спорадичним, ця проблема менш важлива. Вирішальним фактором є відносно невисока ціна і простота монтажу.

З іншого боку, підрядники більше довіряють жорстким каналам. Завдяки високій механічній стійкості та довговічності вони також використовуються в промислових установках. Однак впровадження системи більш трудомістке (вимагає точності та досвіду) і дорожче – наприклад, через необхідність акустичної та теплоізоляції труб. У вентиляційних системах можна використовувати два типи установок одночасно, залежно від місця монтажу та потреб установки.

Крім простого поділу можна виділити круглі і прямокутні протоки. Прямокутні повітропроводи вважаються більш універсальними - завдяки двовимірності поперечного перерізу прямокутний повітропровід можна адаптувати до будівельних вимог об'єкта, тоді як необхідний діаметр круглого каналу часто є обмеженням. З іншого боку, монтаж круглих повітропроводів менш складний, зазвичай достатньо одноточкового кріплення (анкер, стрижень і затискач). У випадку з прямокутним воздуховодом це буде двоточкове кріплення (2 анкера, бруси і стропи). Круглі повітропроводи також «виграють», коли йдеться про витрати на утеплення – для утеплення круглого повітропроводу потрібно менше вати, ніж для прямокутного.