Камін на дровах або іншому паливі - це чудовий спосіб забезпечити додаткове тепло приміщень, і в той же час перевірена система опалення. Для спалення палива в каміні необхідна подача повітря. Правильним рішенням для його забезпечення є камінна решітка, яку можна придбати на сайті https://kaminin.ua/catalog/kaminnaya-reshetka/. Завдяки їй ви полегшите приплив повітря до палаючої деревини, а також дозволите золі вільно потрапляти в контейнер нижче. Як результат, горіння буде максимально ефективним, і ви обігрієте свій будинок.

Однак камін - це не тільки тепло, яке він випромінює

Це також романтична атмосфера і дуже важливий елемент аранжування. Ефективна обробка каміна часто поєднується з використанням елементів, які не тільки практичні, але й естетичні. Деякі види продуктів, такі як балочна решітка, також добре працюють для приготування їжі в більш традиційному, застарілому вигляді - вони добре поєднуються з плитами та старими кухнями.

Камінна решітка - переваги застосування

Потік повітря необхідний для правильної роботи каміна. Камінна решітка створює характерну висоту щодо камери, завдяки якій можлива циркуляція повітря всередині. Таким чином, процес згоряння можна продовжувати без перерв, що гарантує виділення постійної кількості тепла при подачі палива.

Часто проблема полягає в недостатньо ефективному згорянні сировини в камінній камері. Багато сучасних камінів обладнані так званою зольницею, яка збирає золу, щоб вона не перекривала доступ повітря до палива. На жаль, не всі моделі мають її. У таких випадках камінна решітка стане чудовим рішенням, оскільки вона дозволяє золі вільно падати нижче рівня. Таким чином, паливо має шанс максимально згоріти.

Щоб поліпшити роботу каміна і зберегти його естетичний вигляд, необхідно регулярно чистити камеру. На жаль, часто трапляється так, що золу важко видалити за відсутності колосникової решітки. Встановлення такого елемента дозволить вам легко і швидко видалити залишки після спалення палива. Таким чином, ви не тільки подбаєте про естетику, але й мінімізуєте ризик пожежі та забезпечите ефективну роботу установки каміну.

Більшість решіток виконують практичні функції, пов'язані з самим процесом згоряння палива та очищенням внутрішньої частини камери від золи. Однак існують версії, за допомогою яких можливо навіть приготування їжі. Вони будуть працювати переважно у відкритих камінах або старовинних кухнях. Якщо ви є власником відкритої камінної установки, переконайтеся, що камінна решітка виглядає естетично і створює потрібний настрій.

Яку камінну решітку вибрати

Перш ніж почати думати про те, яка камінна решітка найкраще підійде для вашої установки, переконайтеся, що вона правильного розміру. У будь-якому випадку колосникова решітка повинна бути менше камери згоряння. У випадку з відкритими камінами це менш важливо, оскільки через характер цієї конструкції температура всередині дещо нижча.

Переконайтеся, що решітка каміна правильного розміру. Вона не повинна торкатися стінок камери згоряння. Саме завдяки тепловому розширенню елемента - висока температура призводить до того, що колосникова решітка трохи збільшує свої розміри. Хоча це явище зазвичай не помітне для користувача, збільшення на міліметр може пошкодити стіни в камері, а отже - структуру всього каміна. Це потребуватиме дорогого ремонту, але також загрожуватиме здоров’ю та життю домочадців.

Решітка для відкритого каміну зазвичай відрізняється від тієї, яка встановлюється в закритих камінах. Це пов’язано в першу чергу з тим, що перші не обладнані передньою стіною, яка частково перешкоджала б огляду топки. Тому вона орієнтована на естетику та цікавий дизайн. Якщо ви хочете практичну решітку в такому каміні, вибирайте модель на ніжках. Це дозволить золі впасти, полегшить прибирання, і в той же час створить привабливу візуальну композицію.

В даний час найпопулярнішою є чавунна камінна решітка. Її ціна зазвичай приваблива, а форми досить різноманітні, щоб дати кожному користувачеві вибір. Дедалі більше використовуються і сталеві решітки, ціна яких вища, але опір і термін служби помітно кращі. Для порівняння, чавунна решітка має високу стійкість до високих температур, але при контакті з, наприклад, холодною деревиною під час горіння вона може зламатися. У випадку високоякісних сталевих решіток такого ризику немає.

Не менш важливим питанням при виборі колосникової решітки є її естетичність. Найпопулярнішими є вироби круглої або прямокутної форми.