енергозбут

Енергозбутова компанія - це професійний учасник ринку, що пропонує послуги з купівлі-продажу енергії для потреб споживачів.

Постачальник - це певний статус, яким наділяється енергозбутова компанія на певній території, так званій зоні діяльності. Він зобов'язаний укласти договір енергопостачання з будь-яким споживачем, що знаходиться в зоні його діяльності. Зони діяльності постачальника і присвоєння даного статусу енергозбутовій компанії здійснюється державними регулюючими органами. Якщо вас цікавить новий постачальник електроенергії Київ пропонує звернутися у компанію "ТЕК".

У чому ж полягає роль енергозбуту, як посередника між виробником і споживачем і чому підприємства не можуть купувати електроенергію у виробника безпосередньо?

Навіть такий процес як розрахунок вартості електроенергії не є простим заняттям, так як необхідно врахувати безліч ринкових факторів: вибрати вигідну цінову категорію, знати всі особливості ціноутворення на ринку. Окрім цього, необхідно спрогнозувати споживання, організувати саму процедуру покупки електроенергії, врегулювати відносини з мережевими організаціями та іншими учасниками ринку. Для цього потрібні регулярні трудовитрати кваліфікованих фахівців. Енергозбутові компанії володіють необхідними знаннями та досвідом щоб організувати процес поставки електричної енергії для підприємства найкращим чином.

Енергозбутова компанія здійснює такі функції:

  • взаємодіє з усіма учасниками ринку електроенергії та потужності;
  • закуповує електричну енергію з оптового і роздрібного ринків;
  • регулює питання з передачі енергії;
  • прогнозує споживання;
  • проводить операційну роботу по організації поставки електричної енергії до енергоприймаючих пристроїв клієнтів: укладення договорів, здійснення розрахунків;
  • при необхідності надає юридичну підтримку.

Завдяки тому, що на ринку зараз працює багато постачальників електроенергії, споживач має можливість в будь-який момент переглянути умови своєї роботи з тією чи іншою збутовою організацією і вибрати ту компанію, яка запропонує найвигідніші умови співпраці.

При зміні енергозбутової компанії, щоб убезпечити себе від вибору несумлінного постачальника, необхідно переконатися, чи володіє ця організація правом розпоряджатися електроенергією щодо енергоприймаючих пристроїв споживача. Для цього у неї повинен бути укладений договір з гарантуючим постачальником, або договір поставки електричної енергії з оптового ринку електроенергії і потужності, а також врегульовані відносини з мережевою організацією.