Для опалення житлових приміщень використовують прилади різного типу. Вони можуть працювати на твердому, рідкому або газоподібному паливі, при цьому кожен з них висуває певні вимоги до облаштування димоходу. Важливо відзначити, що вибір димохідних труб здійснюється з урахуванням особливостей опалювального агрегату.

Камін або піч на дровах

Дров'яний камін на виході утворює дим, температура якого сягає 300-500°С (навіть при середньому режимі роботи). Коли в димохідну трубу потрапляє відкрите полум'я, температура різко зростає до 700-800°С. Такий перепад можуть витримати далеко не всі матеріали.

Димохідні труби повинні витримувати короткочасний вплив дуже високих температур та тривалий, регулярний нагрів до 500°С. Також вони повинні мати високий коефіцієнт пожежної безпеки та, звичайно, гармоніювати з інтер'єром. Для дров'яних камінів кращим рішенням будуть труби з кераміки в бетонній або сталевій оболонці, а також сендвічі з нержавійки.

Для опалювальних печей оптимальним варіантом стане димохід з нержавіючої сталі з утеплювачем, товщина якого складає не менше 3-5 см. У печах тривалого горіння краще використовувати димохідні труби з матеріалів, які мають підвищену стійкість до впливу агресивних хімічних сполук.

Газовий, пелетний, твердопаливний котел

Сучасні котли мають високий ККД (більше ніж 85%), тому на виході температура газів дуже низька. Це значно спрощує вибір димохідних труб, оскільки до них не висуваються особливі вимоги по термостійкості.

Важливість в даному випадку набуває інший фактор, а саме мінімальне випадання конденсату на всій довжині труби. Чим повітря гаряче, тим більше вологи воно утримує. При низькій температурі волога витісняється та осідає на стінках труби, причому в морозну погоду конденсат утворюється набагато швидше.

Продукти горіння (сірка, вуглець, азот) вступають з водою в реакцію та утворюють агресивні кислоти, що може призвести до корозії або руйнування матеріалу димохідної труби. Тому при використанні котла для опалення будинку краще віддати перевагу конструкції з нержавіючої сталі.

Особливості вибору димоходів

Багато споживачів роблять вибір, спираючись на вартість димохідних труб. Але цього робити не можна, адже основним фактором в даній ситуації вона не виступає. При виборі потрібно враховувати:

  • ·використовуваний вид опалення та опалювального приладу;
  • ·тип палива;
  • ·особливості монтажу димоходу;
  • ·інтенсивність експлуатації опалювальної системи.

Існують також певні норми та рекомендації з облаштування димоходів, які складені з урахуванням забезпечення постійної тяги. При порушенні технології монтажу димохідної труби тяга буде слабкою та опалювальний прилад не зможе працювати в повну силу.

Найнебезпечніший варіант розвитку подій – ефект «перекидання» тяги, при якому відбувається зворотний закид продуктів горіння. Попадання відпрацьованих газів через димохідну трубу назад в приміщення може бути небезпечним.

Тому при відсутності навичок з проектування димоходів та монтажу димохідних труб краще довірити виконання цих робіт професіоналам. Співробітники компанії «Топка» допоможуть підібрати димохідні труби з урахуванням особливостей конкретної системи опалення. На сайті https://topkadymohody.com.ua представлений величезний вибір димоходів різних конфігурацій, виконаних з сертифікованих матеріалів. Ми також здійснюємо якісний монтаж димоходів будь-якої конфігурації з урахуванням вимог та нормативів, а також особливостей системи опалювання.