Київ – великий мегаполіс з населенням близько 3 мільйонів. Столиця України має що запропонувати туристам – цікаві пам’ятники, красиві храми та навіть фрески світового рівня, заховані в київських багатоповерхівках. В даній статі розглянем, на що варто подивитись у Києві?

Київ - контрастне місто

У центрі чисті, широкі бульвари, архітектура в стилі модерн і соцреалізму та захоплюючі храми. З іншого боку, якщо ви вийдете трохи за межі центру міста, то вас зустрінуть величезні багатоквартирні та досить хаотичні будівлі.

Відвідування Києва - центру, повного історії

У центрі міста розташована велика площа Незалежності (Майдан Незалежності), символічне місце для українців. Саме на цій площі відбувалися події рубежу 2013 та 2014 років, відомі як Євромайдан. Мирний протест сотень тисяч українців завершився кривавими бійками. Сьогодні про ці трагічні події згадують пам’ятники із зображеннями загиблих, які розміщені на алеї біля площі. Тут українці запалюють свічки та приносять квіти, щоб вшанувати пам’ять загиблих. З часом життя на площі нормалізувалося. Тут, як і раніше, проводяться концерти та інші великі культурні заходи, а також проводяться найважливіші державні церемонії. Також на площі є пам’ятники: статуя св. Архангела Михаїла, який є покровителем Києва. Також є пам’ятник легендарним засновникам української столиці. На площі туристів приваблює колона зі статуєю слов’янського божества Берегині на вершині. Вона символізує незалежність України та здобуття незалежності.

З Майдану Незалежності можна вийти до сусіднього парку, де стоїть величезний монумент Дружби народів. Створений у 1982 році на честь відзначення 60-річчя СРСР та символ дружби між українцями та росіянами. Пам’ятник складається із сталевої веселки та фігури двох робітників: українця та росіянина. Майбутнє монумента, який став одним із символів Києва, поставили під сумнів через закон про декомунізацію. Біля пам’ятника є оглядовий майданчик, з якого відкривається прекрасний вид на Дніпро, історичний район Поділу та лівий берег міста. На площі біля пам’ятника можна купити гарячу каву та закуски. Іноді тут також є невеликий парк розваг.

Священний Київ - пам'ятки, які варто відвідати

Св. Архангел Михаїл. Київ славиться своїми красивими, репрезентативними храмами. Одним з них є монастир св. Михаїла Архангела, монастирський комплекс з характерними блакитними стінами та золотими куполами, що виблискують на сонці. До комплексу входять будівлі монастиря, дзвіниця, трапезна св. Євангеліст Іоанна і ворота. Монастирський комплекс був зруйнований і пограбований радянською владою в 1930-х роках, відбудований після здобуття Україною незалежності.

Собор Божої Премудрості. Він був заснований на початку 11 століття і був включений до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Це найстаріший храм в Україні, що зберігся до наших часів. Собор вирізняється зеленими та золотими куполами. Храм був зруйнований під час татарської навали у 13 столітті. Сучасний вигляд будівлі датується 17 століттям. Собор Божої Мудрості складається з п'яти з'єднаних між собою проходів, що утворюють форму грецького хреста. У соборі є фрески та мозаїки, що датуються 11-12 століттями.

Печерську лавру часто називають «матір’ю монастирів». Це найбільший монастирський комплекс в Україні. Вважається колискою східнослов'янського православ'я. Лавра входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Вона займає майже 30 гектарів – це комплекс будівель різного призначення. Однією з найбільш важливих і цікавих частин Лаври є печери, де поховані ченці та важливі особистості, в т.ч. гетьмани і архієпископи. Деякі печери відкриті для туристів.