Пиломатеріали є основною сировиною для деревообробної промисловості. Як їх виготовляють і для чого використовують?

Промисловість

Продуктом, що виробляється на кожному лісопильному заводі, є впершу чергу пиломатеріали. Це будівельна та меблева сировина, яка створюється шляхом перетворення деревини на дошки. Залежно від породи, деревина має особливі властивості й дуже різне використання. Якщо вам необхідні якісні пиломатеріали Київ пропонує їх від імені інтернет-магазину "Дерев’яний ринок". Що варто знати про пиломатеріали та процес їх виготовлення?

Виготовлення пиломатеріалів

Пиломатеріали, тобто основний продукт лісопильного виробництва, — це, простіше кажучи, дошки з промислових порід деревини: сосни, берези чи ялини. Процес їх формування полягає в основному в розпилюванні круглого лісу. Потім деревину просушують. Завдяки зменшенню вологості пиломатеріали стають більш стійкими до зовнішніх факторів. Правильно висушені пиломатеріали стають цінним, стійким будівельним матеріалом, який використовується в будівництві, столярній справі та, серед іншого, у будівництві човнів і кораблів.

Є два основних види пиломатеріалів:

  • обрізні;
  • необрізні.

Перші обробляються з чотирьох сторін і виготовляються в результаті дворазового розпилювання, а необрізний пиломатеріал має дві сторони, збережені в натуральній заокругленій формі - його отримують одноразовим розпилюванням. Залежно від ширини відстаней пилок пиломатеріали бувають різних розмірів, стосовно яких розрізняють дошки, колоди, квадрати, рейки та бруси.

Чотиристоронні стругані пиломатеріали коштують дорожче традиційних пиломатеріалів. Мають підвищену стійкість до вогню і шкідників. Що таке чотиристороння стругана деревина? Як це робиться? Які її переваги?

Зрізані стовбури дерев привозять на пилораму прямо з лісу. Спочатку зрізається кора разом з м’яким зовнішнім шаром деревини. Потім стовбур розрізають на пиломатеріали. Пиляна деревина після висихання надходить у продаж або проходить подальшу обробку – стругання, профілювання, просочення. Необрізна деревина має тільки дві оброблені площини, дві інші не оброблені. Вона не підходить для типових будівельних цілей. А дошка обрізна - чудовий матеріал, готовий для використання.

Найбільш популярною є обрізна деревина

У неї всі сторони рівномірно обрізані, так що її поперечний переріз є прямокутним або квадратним.

Більшість лісопильних заводів пропонують чотиристороннє стругання деревини. Під час такої обробки всі чотири поверхні дерев’яних елементів загладжуються. Чотиристороння стругана деревина більш стійка до вогню. Також меншою мірою її атакують комахи, яким важче проникати всередину через гладку поверхню. Стругання може бути включено у вартість пиломатеріалу або пропонуватися за додаткову плату. У лісопильні ви також можете замовити різання деревини за розмірами та її фрезерування, нарізання пазів, вирізання насічок або свердління отворів.