Майже 500 лелек облаштувалися на безпечних платформах, які встановили енергетики Київської області. Про це 15 липня повідомили в Київській обласній військовій адміністрації.

Протягом травня-червня енергетики перевірили спеціальні захисні платформи для гнізд лелек, які протягом двох років встановлювали у Київській області. За підрахунками, лелеки обжили понад 90% встановлених раніше безпечних гнізд. Птахи повернулися в Україну попри війну, щоб дати нове життя та надію всім українцям на відновлення миру та стабільності в країні. 

За два роки енергетики перенесли на безпечні платформи 99 гнізд. У тому числі наприкінці минулого року в рамках масштабного еколого-просвітницького проєкту встановлено 58 платформ.

Спеціальні штучні платформи встановили  на електроопорах, де лелеки звили гнізда, для безпеки птахів. Робили це восени — поки лелеки відлетіли до теплих країв. Штучні платформи для гнізд — це міцні кошики з металевих прутів. Вони кріпляться до електроопори вище рівня електричних проводів. Така конструкція не дає важкому гнізду сповзти на лінії. Вона захищає гніздо від руйнування, птахів від удару струмом, а лінії — від коротких замикань і позапланових відключень.

Крім платформ, у 2021 році ДТЕК Київські регіональні електромережі встановив понад 500 спеціальних кожухів на електролініях, щоб убезпечити птахів від ураження струмом, а також 30 штучних гніздівель для вухатої сови та совки. Такі ініціативи дозволили захистила від загибелі птахів, у тому числі тих, які перебувають під захистом Бернської Конвенції та Червоної книги України.

Після закінчення війни енергетики продовжать реалізацію проєктів із захисту біорізноманіття у Київській області.