Ріпак - одна з найважливіших олійних культур. Він використовується у виробництві кулінарної олії, а також маргарину та інших кулінарних жирів. Ріпак містить 50% жиру, тому розвинені рослини також використовуються для виробництва біодизеля. Його вирощування починається з вибору правильного сорту. Насіння озимого ріпаку необхідно вибирати дуже уважно. При виборі слід враховувати умови й такі параметри, як:

  • родючість;
  • здатність до зимівлі;
  • вміст жиру в насінні;
  • стійкість до вилягання;
  • несприятливі фактори.

Ріпак для сівби

Озимий ріпак - надзвичайно популярна рослина, врешті-решт, його широко використовують у харчовій, хімічній та біопаливній промисловості. Посів у серпні, а насіння слід висіяти на глибину від 1,5 до 3,5 см. Якісне насіння озимого ріпаку для сівби характеризується зимостійкістю.

Різновидні типи ріпаку

Пропозиція включає як гібридні, так і популяційні сорти озимого ріпаку. Відбір насіння залежить від кліматичних та ґрунтових умов, а також типу сівозміни або господарювання. Гібридні сорти створюються шляхом схрещування двох батьківських сортів. Така дія наділяє їх більшим регенеративним потенціалом та пристосованістю. Вони утворюють потужну кореневу систему, саме тому вони також добре ростуть на легких грунтах. Їх швидкий розвиток також робить їх придатними для пізньої сівби. Сорти озимого ріпаку отримують класичними методами селекції. Хоча їх врожайність на 20% нижча, ніж у випадку гібридних сортів, вони добре підходять для раннього сівби, а їх ціна є дуже доступною.

На що слід звернути увагу при виборі сорту ріпаку?

Перед тим, як вибрати конкретний сорт ріпаку, необхідно перевірити тип ґрунту та підібрати сорт до рослин, які раніше на ньому вирощували. Найважливішим критерієм для кожного фермера є, звичайно, родючість сорту озимого ріпаку, а також його зимостійкість. Ви повинні пам’ятати про сівозміну, оскільки існує ризик захворювань, і не слід вирощувати ріпак двічі поспіль. Через те, що в багатьох регіонах взимку відсутній сніговий покрив, при одночасному виникненні негативних температур, необхідно відбирати сорти, які демонструють хорошу регенерацію після зими. Для деяких фермерів буде важливо вибрати сорт до пізньої сівби або, навпаки, пристосувати його до ранньої сівби, а також стійкість до вилягання та осипання насіння. Серед багатьох сортів можна знайти такі, які ідеально підходять для конкретних умов ґрунту та гарантують рясний урожай, а також стійкість до стресових явищ.

A