Тест-системи для визначення генномодифікованих об'єктів (ГМО) необхідні, щоб отримати кількісний та якісний аналіз модифікованих компонентів у кормах, харчових продуктів та рослинній сировині. Для цього існує ряд спеціальних тест-систем, що дозволяють провести необхідні маніпуляції: скринінг, ідентифікацію генномодифікованих ліній, виявлення чужих ДНК у процентному співвідношенні.

Для цього кожна тест-система повинна містити у собі контрольні зразки (позитивні та негативні) або стандартні калібровані зразки ГМО.

Які виробники тест-систем для визначення ГМО існують?

Тест-системи дозволяють визначити наявність ГМО у певному продукті в режимі реального часу. На сьогодні в Україні існує чимало ефективних систем.

1. Тест-системи від компанії Стайлаб

Російська компанія Стайлаб серйозний постачальник обладнання, яке перевіряє якість та безпеку кормів для тварин, готової харчової продукції та продовольчої сировини. Тест-системи від Стайлаб працюють за допомогою методів дослідження ПЛР та ІФА. Компанія пропонує серію SuperFood, завдяки якій можна проаналізувати склад:

  • кукурудзи;
  • сої;
  • ріпи;
  • рису;
  • бавовни.

2. Тест-системи від дистриб'ютора СкайДжін

Компанія СкайДжін – великий постачальник витратних матеріалів, реагентів та обладнання для проведення досліджень в області life science. Співпраця відбувається з різними компаніями, які в тому числі виробляють тести для ГМО. Наприклад, СкайДжін уклала договір із компанією Analytik Jena та поставляє набори "innuDTECT Pathogen" для детекції ДНК патогенів у харчових продуктах. Також компанія співпрацює з MicroGem, що поставляє набори для виділення РНК та ДНК з рослин, грибів й рослинних патогенів.

3. Тест-системи для визначення ГМО від компанії Синтола

Російська компанія Синтола працює на ринку з 1997 року. Сьогодні вона є великим розробником та постачальником тест-систем для ПЛР у реальному часі, а також наборів реагентів. З їх допомогою можна провести якісний та кількісний аналіз із високою точністю.

Характеристики тесту:

  • високий рівень специфічності виявлення ГМО;
  • готові шаблони, що дозволяють обробляти результати аналізів;
  • відсутність помилково негативного результату;
  • дотримання міжнародних вимог.

4. Тест-системи для ГМО від EnviroLogix

Компанія спеціалізується на виробництві продуктів, здатних виявити ГМО у різних рослинних культурах та харчових продуктах, а також патогенних мікроорганізмів та мікотоксинів. У списку продуктів компанії є в наявності наступні:

  • системи для виявлення ГМО у насінні бавовни;
  • планшети для перевірки на CRY34 листя та насіння кукурудзи;
  • планшети для дослідження на білок Vip3a у кукурудзі.

5. Тест-системи ГМО від компанії Вектор-Бест

Компанія є російським постачальником різних наборів реагентів для проведення лабораторної діагностики. Випускає готові набори для діагностики за допомогою методу ПЛР та ІФА.

6. Тест системи для діагностики ГМО від Біокор Текнолоджі

Українська компанія Біокор Текнолоджі (https://biocor-tech.com/ru/) пропонує швидкі тести для пошуку та ідентифікації різних видів ГМО у кормах для тварин, продуктів рослинного походження та сільськогосподарській сировині. Продукція компанії не поступається закордонним аналогам, при цьому маючи прийнятну вартість.