Швейна промисловість із задоволенням використовує поліестер для виробництва багатьох видів одягу. З цього типу синтетичних волокон виготовляється не тільки спортивний одяг, але й нижня білизна, блузки, куртки та коктейльні сукні. Що варто знати про поліестер, який має дуже широке застосування?

Синтетичне волокно, виготовлене з поліетилентерефталату (PET), тобто поліестер тканина, яка в основному використовується в текстильній промисловості, але матеріал також придатний для виробництва пластмас і плівок.

Що таке поліестер?

Це синтетичне волокно, яке не зустрічається в природі. Штучне творіння виготовляється з полімерної маси на основі нафтових похідних та етиленгліколю. Поліестерні волокна, у виробництві яких використовувався поліетилентерефталат, позначаються абревіатурою ПЕТ. Вони використовуються для виготовлення одягу, фольги та пластикових пляшок, а також упаковки для зберігання продуктів. На етикетках одягу поліестер може з’являтися під різними назвами, наприклад, лавсан - у Росії та пострадянських країнах.

Синтетичні тканини через низькі виробничі витрати та властивості поліестеру - найпопулярніший вид на ринку. Поліестер має низьке водопоглинання, високу еластичність та довговічність. З'являється як домішка до інших волокон, це покращує їх властивості. З цієї причини з поліестеру створюють не тільки одяг, такий як футболки та спортивні штани, блузки, штани, нижню білизну чи жакети, а й тканини для фіранок, ковдри, подушки та наволочки, покривала та ковдри. Також поліестер - хороший матеріал для рюкзаків, дорожніх сумок, наметів і навіть брезентів, чохлів для покриття, наприклад, автомобілів чи катерів.

Переваги та недоліки

Переваги одягу з поліестеру численні. Однак варто знати, що тканини з синтетичних волокон також мають недоліки.

Переваги одягу з поліестеру:

  • висока міцність - поліефірний одяг не деформується;
  • простий догляд - одяг з поліестеру можна прати в пральній машині, не витискати після прання, він швидко висихає і в більшості випадків не потребує прасування;
  • низька вартість;
  • стійкість до цвілі, грибків та молі;
  • стійкість до плям - через те, що поліестер не вбирає воду, одяг з поліестеру стійкий до плям від соків, кави, вина чи крові;
  • низька гігроскопічність - одяг поглинає дуже мало води;
  • просте фарбування - поліефірний одяг можна легко пофарбувати в будь-який колір, навіть дуже інтенсивний. Відтінки постійні, не вицвітають навіть після багатьох прань.

Недоліки одягу з поліестеру:

  • низька повітропроникність - одяг не дихає, не вбирає піт і, як наслідок, може прилипати до тіла;
  • неприємно носити - може бути грубим, електрифікованим, а влітку спека в такому одязі ще спекотніша, під впливом поту прилипаює до тіла;
  • неприємний запах - поліефірний одяг з часом починає погано пахнути.