Ментальна арифметика і математика — не одне і те ж саме. Перш, ніж приступити до навчання дітей математики, в японських школах викладають спочатку ментальне рахування. Однак і цьому умінню можна навчати дитину при наявності у неї елементарних уявлень про числа. В якому віці вчити арифметику з маленькими учнями? Чи потрібна ментальна арифметика дошкільнятам? Чи ефективна вона в старших класах? Відповіді на всі питання ви знайдете тут.

З чого починати вчити арифметику з дітьми? Найкращий вік для навчання рахуванню

Вчені вважають, що найкращий час для навчання малюків навичкам рахування, — коли сама дитина виявляє до нього інтерес. Перший крок на шляху до великих успіхів в арифметиці — це порядкове рахування. До нього діти можуть бути готові вже до двох років. Для розвитку математичних задатків в цьому віці можна займатися рахуванням багато разів на день, природно, не виходячи за рамки звичайного спілкування та ігор. Рахуйте з крихіткою ґудзики на кофті, сходинки в під'їзді, пальчики на руках, поки дитина не зрозуміє і не засвоїть на" відмінно" цю навичку. Паралельно можна пояснювати маленькому учневі поняття «один» і «багато», «більше» і «менше», щоб він не просто рахував, але і розумів значення чисел.

Наступний крок — зворотне рахування. І тільки після нього можна переходити до виконання самої простої арифметичної дії — складання. Знайомство з символами (написанням) чисел повинно бути після того, як дитина зрозуміє їх смислове значення.

Коли починати вчити арифметику?

Багато малят до 4 років вміють рахувати не тільки до 10, але і до 100. Чи означає це, що вони готові до занять ментальною арифметикою? Різні центри, які використовують цю програму навчання, мають свої вікові обмеження. Деякі набирають в молодшу групу і чотириліток. Школа ментальної арифметики Соробан® на початку свого розвитку теж працювала з дошкільнятами 4-6 років. В процесі роботи психологи, педагоги школи прийшли до спільної думки, що 4 роки — ще рано. На даний момент на курси ментальної математики Соробан® приймає дошкільнят з 5 років. І ось чому:

  1. До 5 років більшість дітей механічно засвоює інформацію. При цьому відсутній зв'язок між значенням і символічним позначенням чисел.
  2. Логічне мислення, аналітичні здібності, необхідні для обробки інформації та вирішення арифметичних задач, проявляються у дошкільнят приблизно до 5-6 років.

Це не означає, що малюка 4 років не можна навчити ментальному рахуванню. Просто користі для розвитку інтелекту від раннього навчання буде мало.

Як навчити дитину математики? Поради батькам

Якщо творчо підійти до організації занять, то навчання усному рахуванню не стане обтяжливим для вас і принесе бажані плоди в розвитку дитини. Ідеальні умови:

  • наочність операцій з числами;
  • рівномірні навантаження на праву і ліву півкулі;
  • розвиток пам'яті та інших когнітивних здібностей;
  • системність занять;
  • навчання грою;
  • заохочення дитячих успіхів;
  • заняття в групі однолітків

Якщо ваша дитина вже пройшла перші етапи підготовки до вивчення арифметики, можна привести її на розвиваючі курси для дітей в школу Соробан®. Методика цієї школи створювалася з урахуванням особливостей дитячої психології, особливостей розвитку дошкільнят і учнів початкової школи. Вона розвиває інтелект, допомагає дітям розкрити потенціал розуму в повній мірі, вчить розуміти та любити науку чисел. Використовує передові педагогічні способи з метою зацікавити, мотивувати маленьких учнів, допомагає набути впевненості та твердості у досягненні цілей.

Ментальна арифметика Соробан® розвиває навички ментального рахування у дітей 5-11 років.