Вантажоперевезення є досить складними в плані організації та планування. У процесі потрібно враховувати велику кількість нюансів та вирішувати специфічні питання, що вимагають наявності спеціальних знань. Звичайна людина без відповідної підготовки просто не зможе впоратися з подібним завданням.

Саме тому існує логістика транспортна – сфера діяльності, спрямована на вирішення всіх питань, що стосуються перевезень вантажу на різні відстані. Тут використовується комплексний підхід, а також практикується чіткий поділ процесу на кілька етапів.

Заявка та обговорення деталей

На першому етапі замовник звертається в транспортно-логістичну компанію, та подає заявку на надання послуг. Оператори уважно вивчають вихідні дані, обговорюють всі деталі, а також обговорюють вартість робіт. Після узгодження цих нюансів починається безпосередньо підготовка до вантажоперевезень.

Розробка маршруту

Після ознайомлення з вантажем, та уточнення побажань замовника щодо бюджету і термінів, логісти починають розробку оптимального маршруту. Під час роботи враховується завантаженість магістралей, погодні умови, габарити, тип вантажу, а також інші важливі нюанси. Для вантажу з особливим режимом перевезення підбирається також спеціальний транспорт.

Формування партії

Оператори логістичної компанії передають замовлення перевізнику. Далі відбувається підготовка транспорту та формування партій товару. Залежно від обсягів і габаритів підбирається місце в фургоні або контейнері. Крім цього, перевізник перевіряє транспорт на відповідність режиму доставки. Це стосується рефрижераторів та техніки зі спеціальною конструкцією.

Зберігання продукції

Більшість логістичних компаній надають послуги зі зберігання продукції на власних складах. Відправнику потрібно тільки доставити продукцію до місця зберігання, а всі турботи по організації місця та тимчасового утримання бере на себе оператор. Товар перебуває там до моменту відправки.

Обробка вантажу

На цьому етапі виконуються такі дії:

  • упаковка товару;

  • нанесення маркування;

  • сканування упаковок.

Для цього використовується спеціальна техніка, яка зазвичай розташовується в складських приміщеннях. Уже готова запакована продукція відправляється в пункт виїзду транспорту.

По прибуттю вантажу в пункт відправлення, виконуються вантажні роботи. По їх завершенню транспорт виїжджає до місця призначення. Але, на цьому організація перевезення вантажів не закінчується. Логісти також допомагають з митним оформленням та готують повний пакет документів.