Камін в будинку - це не просто модно та красиво. Це особливе обладнання, яке дозволить в будь-який час забезпечувати надійний і якісний обігрів приміщення, роблячи проживання комфортним в будь-яку пору року. І, звичайно, до нього встановлюється вимога щодо правильного оснащення димоходу.

Основний (базовий) конструктивний елемент димохідної системи - димохідна труба. Вона необхідна для виведення продуктів згоряння палива з топки в атмосферу. Робиться вертикальною. Працює на принципі створення умов природної тяги для відтоку гарячого диму, який внаслідок легкості від високої температури активно підіймається вгору по трубі/шахті, не проникаючи в саме приміщення.

Якими можуть бути димохідні труби: огляд матеріалів

Для обладнання в системі можна вибрати облаштування димохідної труби з різних матеріалів, таких як:

  • ·цегла;
  • ·кераміка;
  • ·нержавіюча сталь.

Найбільш доступним варіантом по вартості являється «нержавійка». Стальні труби потребують мінімального догляду, вони практичні, мають гладеньку поверхню, яка не збирає масу сажі, попелу. Легкість металу робить таку конструкцію універсальною для різних будівель, навіть коли при будівництві не було зроблено посиленого фундаменту. Цегла та кераміка виграють високими вогнетривкими властивостями та низькими коефіцієнтами теплопровідності, вони допомагають в збереженні тепла та прослужать без проблем багато десятиріч, але дорожчі та потребують врахування витривалості фундаменту.

Вимоги щодо облаштування

Є кілька важливих вимог до облаштування димоходів. Вони повинні бути:

  • ·зробленими згідно з усіма встановленими правилами і будівельними нормами;
  • ·приєднаними до одного опалювального приладу (у кожного каміна в будинку своя димохідна труба, якщо є піч, то й у неї свій димохід);
  • ·герметичними, вологостійкими, а також стійкими до корозії та газів (не вступати в реакції з агресивними компонентами);
  • ·розташованими вертикально, в крайньому разі, якщо необхідний перехід, відхилення від осі має бути меншим, ніж 45 градусів.

Верхню частину димохідної труби, яка виходить з даху, слід добре ізолювати, щоб забезпечити їй додатковий захист від агресивного зовнішнього середовища. Також краще прикрити її чимось на зразок металевої парасолі, щоб запобігти проникненню дощу та снігу в димохідну систему.

В обов'язковому порядку важливо враховувати розміри (внутрішніх перетинів, висоти), які закладені будівельними нормами.

Загальна довжина димохідної труби системи повинна бути не менше 5 метрів. Необхідно правильно розрахувати розміри/діаметри внутрішнього перетину. Не можна робити безліч переходів і поворотів (при крайній потребі можливо не більше трьох). Тільки якщо грамотно спроєктована система, не допущені помилки при виборі та облаштуванні димохідної труби, можна розраховувати на якісну експлуатацію та створення в димоході відмінної тяги, яка забезпечить виведення всіх шкідливих продуктів горіння з дому.

Особлива рекомендація

Для когось облаштування системи та встановлення димохідної труби може показатися відносно легкою задачею, але це тільки на перший погляд. Навіть якщо ви відмінний домашній майстер, немає гарантії, що вам вдасться все зробити з легкістю та без помилок, а кожна помилка – дорого може коштувати. Тому все ж таки краще доручити монтаж фахівцям, та не аби яким, а тим, хто спеціалізується саме на таких роботах – досвідченим пічникам. Крім того, не забувайте, що всі елементи системи повинні буті якісними, правильно облаштованими, з урахуванням усіх норм безпеки експлуатації.