Вибір відповідного працівника серед претендентів - справа досить клопітка, тому підійти до неї потрібно з усією відповідальністю. Найпростіше зробити це за допомогою щотижневих онлайн газет, де потрібно розмістити оголошення. Завдяки тому що претенденти будуть самі відгукуватися на вакансію, можна буде провести конкурс, поговоривши з кожним з них окремо. Кращий варіант - київський тижневик «Пропоную роботу».

Як оформити оголошення

Щоб зацікавити потенційних кандидатів своїм оголошенням, потрібно оформити його правильно, вказавши всю необхідну інформацію. Починати слід з назви самої вакансії - так, як вона буде записана в трудовій книжці. Далі обов'язково слід вказати розмір зарплати, район роботи (якщо мова йде про велике місто) і перелік посадових обов'язків. Безумовно, зробити це в повній мірі не завжди дозволяє розмір оголошення, однак варто прагнути до того щоб дати максимально повну інформацію. Такий підхід дозволить на першому ж етапі відсіяти тих, кому подібна посада не підходить.

Після розміщення оголошення досить просто чекати дзвінків - важливо весь час бути на телефоні, щоб не пропустити звернення здобувача. Телефонна розмова допомагає багато чого прояснити - частина людей відсіюється вже за манерою спілкування, якщо вона має значення на посади. По телефону можна задати людині найрізноманітніші питання, щоб зрозуміти, чи варто витрачати його і свій час на особисту зустріч.

Як провести співбесіду

Потрібно розуміти, що під час першої співбесіди людина може триматися скуто і невпевнено, оскільки її оцінюють. Варто по можливості постаратися триматися дружелюбно, щоб допомогти співрозмовнику розслабитися, заспокоїтися і показати свої реальні якості комунікабельності та вміння налагоджувати контакт.

Якщо на співбесідах побувало декілька людей, кожному з них потрібно зателефонувати через кілька днів - навіть якщо людина не пройшла відбір, вона має право дізнатися про це особисто. Іноді дані особливо цікавих кандидатів зберігаються на випадок появи нової вакансії - це практикують багато відділів HR.