Веганізм (або веганство) − це такий спосіб життя, прихильники якого абсолютно не вживають їжу тваринного походження, тобто зі свого раціону вони виключають усі продукти, що містять м'ясо, птицю, рибу, яйця, молоко та мед.

Та не завжди просто встановити, чи містить якась конкретна страва інгредієнти, отримані з продуктів тваринництва. І хліб у цьому випадку не є винятком.

Загалом, хлібний рецепт містить чотири простих інгредієнта: борошно, воду, сіль і дріжджі (тип мікроскопічного гриба, який підіймає тісто). Тому найпростіша форма хліба є веганською.

Однак деякі типи містять додаткові інгредієнти, такі як підсолоджувачі або жири − обидва з яких можуть бути тваринного походження. Окрім того, до складу багато рецептів входять яйця, масло, молоко або мед для зміни смаку чи текстури − а це означає, що не всі види хліба можна вживати веганам.

Як дізнатися, веганський хліб або ні?

Найлегше визначити веганство будь-якої страви, переглянувши список інгредієнтів. Хліб, що містить яйця, мед, маточне молочко, желатин або молочні інгредієнти, такі як молоко, сироватка або казеїн, не вважається веганським.

Ви також можете зустріти ці інгредієнти, які у більшості випадків підходять для вживання веганами.

  1. Моно- і дигліцериди − типи жирів, які є емульгаторами й використовуються для поліпшення текстури. Їх часто отримують із соєвої олії, а іноді − з тваринних жирів.
  2. Лецитин − тип емульгатора, зазвичай виробляється із сої, інколи − з яєчних жовтків.

Просто дивлячись на етикетку визначити, чи ці два інгредієнти зроблені з продуктів тваринного або рослинного походження, неможливо. Якщо ви хочете впевнетися, що ваш хліб веганський, краще уникати видів, які включають моногліцериди, дигліцериди та лецитин.

Зараз на поличках продовольчих магазинів можна зустріти хліб зі спеціальним маркуванням «Веганський». Такий, наприклад, виробляє ТОВ «Перший столичний хлібозавод» в Києві. Купуючи його, ви можете не хвилюватись, цей продукт є вільним від тваринних інгредієнтів.

Найпоширеніші типи веганського хліба

  • Піта − коржі з простих сумішей борошна, води, дріжджів та солі. Та в деякі сорти можуть додавати молоко, яйця або мед для аромату.
  • Єзекіїль − хліб з пророслих цільних зерен і бобових культур. Цей тип хліба часто є веганським та, як правило, багатий білком й іншими поживними речовинами.
  • Чіабатта − плаский, видовжений хліб, який відрізняється твердою скоринкою та м'якою, повітряною крихтою. Більшість варіантів є веганськими, хоча у ciabatta al latte вода замінюється молоком.
  • Багет − популярний тип французького хліба, довгий і тонкий, із хрусткою скоринкою та ніжною крихтою.
  • Фокачча − італійські коржі, увінчані травами і запечені на пласкому деко. Більшість рецептів використовують оливкову олію у якості жиру, роблячи цей хліб веганським.

Чим менше оброблений хліб, тим вища ймовірність, що він веганський. Ба більше, пласкі коржі, чабер або сухі типи хліба частіше будуть вегетаріанськими, тоді як пухнасті типи містять молочні продукти та яйця.

Однак є винятки. Наприклад, індійські пласкі коржі нана часто містять молоко або масло.

Таким чином, перевірка етикетки інгредієнтів залишається найкращим способом визначення приналежності хліба до веганських продуктів.

«Джерело: hlibinvest.com.ua»