Комфорт сучасного життя багато в чому залежить від наявності електрики. Мікрохвильова піч, бойлер, холодильник, плита - це лише маленька частина побутових приладів, якими користуються щодня. Не кажучи вже про гаджети та обладнання, яке забезпечує доступ в інтернет. У зв'язку з постійними обстрілами території України почали часто виникати перебої електропостачання. У результаті комфорт проживання в приміщенні зменшується. Але вихід є - потрібно зробити будинок енергонезалежним.

Пристрої, необхідні для енергонезалежності

Щоби приміщення не залежало від зовнішніх джерел енергії, є безліч пристосувань. Розглянемо найбільш універсальні.

Сонячні панелі 

Популярним вирішенням питання енергонезалежності є сонячні панелі. Вони дають змогу зробити житло повністю автономним. Поглинаючи світлові промені, сонячні панелі для будинку перетворюють їх на електричну енергію. Видавання потужності відбувається завдяки інверторам, які перетворюють отриману напругу на звичні 220 вольт. Перевагами сонячних панелей є:

  • термін експлуатації до 40 років;
  • легкість монтажу;
  • висока ефективність;
  • просте обслуговування;
  • необмежена потужність.

Генератор 

Ще одним рішенням, щоб зробити будинок енергонезалежним, є генератори. Працюють вони за принципом двигунів внутрішнього згоряння. Тобто для їхньої роботи необхідне паливо (бензин, дизель, газ). 

Розмір генератора, а також витрата пального залежать від кількості видаваної потужності. Паливні пристрої мають свої переваги й низку недоліків. Рекомендується використовувати генератори як джерело тимчасового живлення. Застосовувати їх на постійній основі недоречно з економічних причин.

Вітряк 

Вітрові генератори перетворюють потік вітру на механічну енергію, яка обертає ротор двигуна. Такі пристрої екологічно чисті та надійні. Однак використання їх доцільне в місцевості із сильними та частими вітрами. Для нормального функціонування вітрових генераторів необхідно регулярно проводити технічне обслуговування.

Зарядна станція

Портативні зарядні станції не в змозі зробити будинок повністю енергонезалежним. Але вони чудово підійдуть для підзарядки гаджетів і для організації освітлення. 

Простими словами, це акумулятор, до якого можна підключати кілька споживачів одночасно. Портативну станцію необхідно заряджати і стежити за рівнем заряду. Якщо немає необхідності зробити незалежним весь будинок, то зарядні станції чудово впораються із цією функцією.

Жити в умовах відсутності електрики незручно і важко. Вирішенням цієї проблеми стануть пристрої, що дають змогу зробити будинок енергонезалежним. Завдяки широкому вибору цих пристосувань можна не тільки підзарядити гаджети, а і зробити житло повністю автономним.