Інвертор перетворює постійний струм на змінний. Без цього пристрою сонячна електростанція не виконуватиме своїх обов'язків із забезпечення споживачів енергією. Розберемося, які різновиди інверторів для сонячних панелей зараз використовуються.

Види інверторів

Існує три типи перетворювачів струму для СЕС - мережеві, автономні та гібридні. Перші інвертори (їх часто позначають on grid) характеризуються високим коефіцієнтом корисної дії (на рівні 90%), мають широкий функціонал. До них підключають батареї, сам інвертор приєднують до загальної електромережі, встановлюють спеціальний лічильник електроенергії.

Електролічильник є двонаправленим. Він враховує і спожиту, і вироблену станцією електрику. Наприкінці розрахункового періоду власник СЕС, підключеної до "Зеленого тарифу":

  • або отримує гроші за надлишки згенерованої енергії;
  • або оплачує рахунок за використані кіловати, якщо станція виробила менше електрики, ніж було спожито.

Мережевий інвертор функціонує за простим принципом. Схема його наступна:

  • Сонячні батареї генерують електрику протягом світлового дня. Воно використовується для харчування споживачів у квартирі, будинку. Усі зайві кіловати за високими цінами Зеленого тарифу передаються до централізованої мережі.
  • Увечері та вночі, коли СЕС не може генерувати струму, споживачі беруть енергію з міської мережі.

Основні плюси мережевих перетворювачів - дають можливість налаштування амплітуди струму та частоти напруги, захищають від коротких замикань електромережу, а електричне обладнання від перегріву. Вони використовуються без АКБ.

Автономні перетворювачі функціонують разом із акумуляторними батареями. Такі інвертори застосовуються наступним чином:

  • Поки є сонячне випромінювання, вони живлять споживачів та заряджають АКБ.
  • У темний час доби споживачі отримують електроенергію від акумулятора або централізованої мережі.
  • Споживання повністю переноситься на загальну електромережу, коли накопичувач енергії повністю розряджається. І тут АКБ може заряджатися з інших джерел.

Автономні пристрої для перетворення напруги бувають квазі-синусоїдальними та синусоїдальними. Другі коштують дорожче, характеризуються більшими розмірами. Зате їхні технічні можливості вищі.

Як працює гібридний інвертор і чим він кращий?

Багатофункціональні гібридні пристрої - поєднують у собі переваги on grid та автономних перетворювачів. До цих інверторів підключаються АКБ подачі електроенергії споживачам, сонячні панелі. Вони здатні віддавати в центральну електромережу надлишки кіловат, вироблених СЕС. Принцип їх роботи викладено нижче:

  • Вдень акумулятори заряджаються від сонячних батарей та віддають струм споживачам. "Зайва" електрика йде за "Зеленим тарифом" до міської мережі.
  • З настанням темряви живлення споживачів здійснюється від акумулятора чи загальної електромережі.
  • При розрядці накопичувача енергії струм подається міською мережею.

Гібридні інвертори можуть налаштовуватись за різноманітними параметрами, підходять для використання у складі простої побутової та потужної виробничої, комерційної електростанції. Вони вважаються дуже надійним електричним обладнанням для сонячних панелей, мають інші важливі плюси:

  • зводять до мінімуму ймовірність виникнення проблем із двоспрямованими лічильниками;
  • функціонують у звичайному режимі при зменшенні напруги;
  • при перевантаження можуть збільшувати потужність.

Фахівці радять встановлювати саме гібридні інвертори, оскільки вони по-справжньому комфортні та ефективні в експлуатації. Без них неможливо обійтись у місцевостях, де часто відключають подачу електрики із централізованої міської мережі. Тут слід розуміти, що гібридні пристрої коштують дорого. Через це термін окупності сонячної станції може трохи збільшитись.

"Генерація" допоможе вам підібрати оптимальний інвертор для проектованої сонячної електростанції. Запропонує найкращі за ціною та якістю варіанти. Компанією виконується встановлення сонячних батарей для дому та підключення обладнання. Телефонуйте фахівцям!